Σύνδεση Εγγραφή

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Επιστολή Ε.Ε.Ε.Δ.Α. για Laser Αποτρίχωση, Απόφαση ΚΕΣΥ & Εγκύκλιοι
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή μας αυτή, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να επανεξετάσετε το όλο θέμα για το ποιος δικαιούται να κάνει αποτρίχωση με laser. Για το λόγο αυτό σας παραθέτουμε τι ίσχυε και τι ισχύει σήμερα.

Στα συνημμένα θα βρείτε:

Την τελευταία απόφαση του ΚΕ.Σ.Υ. κατά την οποία αναφέρεται ρητά πως η συγκεκριμένη πράξη διενεργείται από εξειδικευμένους ιατρούς της ειδικότητας της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής. Επιπλέον σας παραθέτουμε αποσπάσματα από προηγούμενες αποφάσεις του ΚΕ.Σ.Υ. κατά τις οποίες αρχικά η διενέργεια της συγκεκριμένης πράξεις έκπιπτε μόνο σε Δερματολόγο και εν συνεχεία και σε Πλαστικό Χειρουργό. Για τις εφαρμογές laser αποτρίχωσης, είχε εκδοθεί η υπ. αρ.14/4.10.1999 απόφαση της 153ης Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κατά την οποία αναφέρεται ρητά πως: «το μηχάνημα αποτρίχωσης με Laser πρέπει να χρησιμοποιείται με την ευθύνη ιατρού Δερματολόγου και οι χειριστές της συσκευής δύναται να είναι άλλα εκπαιδευμένα πρόσωπα (αισθητικοί – τεχνολόγοι κλπ) αλλά η ευθύνη και η επίβλεψη πρέπει να γίνονται από Δερματολόγο».

Επίσης, σύμφωνα με την μεταγενέστερη υπ’ αριθμ. 16 της 212ης Ολομ./6.7.2007 απόφαση του ΚΕ.Σ.Υ. ο ανωτέρω όρος «μηχάνημα αποτρίχωσης με laser», αφορά σε κάθε μηχάνημα αποτρίχωσης, εκτός από τα συγκεκριμένου τύπου που αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 14 απόφαση της 153ης Ολομέλειας του ΚΕΣΥ, μετά όμως από σχετική έγκριση του ΚΕ.Σ.Υ., «την ευθύνη δε της χρησιμοποίησής του μπορεί να έχει πέραν του ιατρού Δερματολόγου και ιατρός Πλαστικός Χειρουργός»

Την εγκύκλιο που υπογράψατε με ημερομηνία 13/3/2017 και αρ. πρωτ. Γ3β/ΓΠ/οικ.18846 την οποία και αναιρέσατε κατόπιν αιτήματος και σχετικής επιστολής του «Συλλόγου Αισθητικών»,

Την τελευταία ισχύουσα εγκύκλιο κατά την οποία αναφέρετε πως η αποτρίχωση με laser μπορεί να διενεργείται από ιατρούς ειδικότητας Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής καθώς επίσης και από αποφοίτους του Τ.Ε.Ι. Αισθητικής και Κοσμητολογίας (αρ. πρωτ. 1517/19-4-2017). Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε για το τι ισχύει παγκοσμίως ότι συσκευές laser όπως: Αλεξανδρίτης, Διοδικό, Nd:YAG, Erbium YAG, CO2, Fractional, και KTP, θεωρούνται «medical devices» και ως εκ τούτου, εφαρμόζονται ΜΟΝΟ από ιατρούς.

Επιθυμούμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Ανθόπουλος Τηλέμαχος
Πρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων -
Αφροδισιολόγων

Τροπολογία του Yπ. Οικονομικών για αυστηρότερες ποινές σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις
Σας ενημερώνουμε πως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (νόμος 4465/4-4-2017, άρθρο 47, παράγραφος 8) η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές σε όλους όσοι δεν κόβουν αποδείξεις. Πιο συγκεκριμένα, σε επιχειρήσεις στις οποίες δεν μπορεί να μπει «λουκέτο» (π.χ. ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία κ.τ.λ.) θα επιβάλλεται πρόστιμο έως 2.500 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων, σε περίπτωση υποτροπής θα επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο έως 5.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση νέας υποτροπής θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ χωρίς καμία έκπτωση. Επισυνάπτονται τα σχετικά αρχεία.

Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Δ.Α.

Εξώδικη Δήλωση - Πρόσκληση - Διαμαρτυρία & Επιφύλαξη

Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και πάσης Αρχής 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ
Του Σωματείου με την επωνυμία «Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Μιχαλακοπούλου αρ. 155) και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ 

1. Την εδρευούσα στην Νέα Σμύρνη Αττικής (οδός Ομήρου αρ. 70)εταιρία «NEW GENOMED BY TECHNOLOGY Ε.Π.Ε.», νομίμωςεκπροσωπουμένη και
2. Την εδρεύουσα στην Θεσσαλονίκη (οδός Δ. Γληνού αρ. 29)ετερόρρυθμη εταιρία με την επωνυμία «Βασίλειος Μούτσιος και Σια Ε.Ε.» και δ.τ. «Physiopharma», νομίμως εκπροσωπουμένη.
__________________
Δυνάμει του Καταστατικού μου, νόμιμα εγκριθέντος καιδημοσιευθέντος, έχω έννομο συμφέρον να σας δηλώσω τα ακόλουθα:

Προσφάτως περιήλθαν εις γνώση μου διαφημιστικές ανακοινώσεις σας,τόσον στο διαδίκτυο όσον και από τηλεοράσεως, αφορώσες το καλλυντικό προϊόν σας με την ονομασία «Elix», και ειδικότερα:

1. Η ανακοίνωση της πρώτης από εσάς στην επίσημη ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο ( http://genomed.gr/product.aspx?proion-4813308α)

Ενημέρωση από την Globalmedirec

Η GlobalMediRec θέλοντας να τιμήσει αλλά και να ευχαριστήσει για την άψογη συνεργασία της με τους Έλληνες Ιατρούς όλα αυτά τα χρόνια.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο & Απρίλιο σε ΚΑΘΕ νέο Έλληνα Ιατρό που στελεχώνει (σε Κρατικά Νοσοκομεία NHS της Μεγάλης Βρετανίας) το χρηματικό ποσό από τα εξέταστρα του Πιστοποιητικού IELTS!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι υπηρεσίες της GlobalMediRec είναι εντελώς δωρεάν για τους ιατρούς.

Στις υπηρεσίες της GlobalMediRec συμπεριλαμβάνονται:

 • Προετοιμασία του βιογραφικού
 • Προετοιμασία του Ιατρού για την τηλεφωνική συνέντευξη
 • Βοήθεια με την εγγραφή του Ιατρού στον GMC
 • Άνοιγμα λογαριασμού τραπέζης στην Αγγλία κτλ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μου για περαιτέρω πληροφορίες και τυχών διευκρινίσεις.

Συνεντεύξεις στην Αθήνα 27-29/02/2016 για εργασία στην Μ. Ανατολή
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Mouwasat Medical Group, μεγάλος νοσοκομειακός όμιλος από την Σαουδική Αραβία θα έρθει στην Αθήνα στις 27-29 Φεβρουαρίου 2016. Το ταξίδι έχει ως στόχο την στελέχωση νοσοκομείων του ομίλου από γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων. Το νοσοκομείο παρέχει:

 • Εξαιρετικό επαγγελματικό περιβάλλον,
 • Υψηλές αφορολόγητες αποδοχές (για Επιμελητές από 12.000€ - ανάλογα το προφίλ του υποψηφίου),
 • Πολλές άλλες δωρεάν παροχές (διαμονή, μετακίνηση προς - από το νοσοκομείο, αεροπορικά εισιτήρια, ασφάλεια υγείας και αστικής ευθύνης)

Για τα νοσοκομεία αυτά ζητούνται κυρίως Ιατροί με την ειδικότητα:

Δερματολόγοι. Στα νοσοκομεία αυτά δουλεύουν ήδη αρκετοί Έλληνες ιατροί.Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον κ. Μηνά Αδάμ  στα 2103311115 και 6984507090 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή επισκεφτείτε  το website www.eurosynapses.eu. Όλες οι υπηρεσίες μας προς τους συναδέλφους ιατρούς παρέχονται δωρεάν.

Εκλογές 2013
Σας υπενθυμίζουμε ότι την 14η Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο στο ξενοδοχείο Divani Caravel, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων.
Γενική συνέλευση 19 Οκτωβρίου 2013
Η Ε.Ε.Ε.Δ.Α καλεί τα μέλη της στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί, την 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 2:00μμ στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, με θέμα Ημερήσιας Διάταξης "Εκλογοαπολογιστική".
Δράσεις 2013
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αφού σας ευχηθούμε Καλό Φθινόπωρο και καλή δύναμη, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε εν συντομία την δράση της ΕΕΕΔΑ χωρίς να κλέψουμε πολύ από τον πολύτιμο χρόνο σας. Στο διάστημα της θητείας του παρόντος Δ.Σ στοχεύσαμε τις προσπάθειες μας στο να υλοποιήσουμε πράγματα σημαντικά για την ειδικότητα παρότι η τρέχουσα νομοθεσία έχει απαξιώσει την επιστήμη μας.

Θα ξεκινήσουμε από την απαράδεκτη και ανεξέλεγκτη πια διαφήμιση ιατρικών πράξεων και δη δερματολογικών από μη ιατρούς, γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και μεμονωμένους συναδέλφους οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες και εξευτελίζουν όπως προείπαμε την επιστήμη της Ιατρικής.

Κατόπιν λοιπόν δεκάδων καταγγελιών από την ΕΕΕΔΑ στα εκλεγμένα αρμόδια όργανα και στις αρμόδιες λοιπές αρχές καταφέραμε να θεσπιστεί ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, που ασχολείται ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ, στον ΙΣΑ, η οποία είναι πενταμελής και απαρτίζεται από 3 μέλη του Δ.Σ του ΙΣΑ και από 2 ΕλευθεροΕπαγγελματίες Ιατρούς, ένα μέλος εκ των οποίων είναι η Πρόεδρος της ΕΕΕΔΑ. Έτσι θα διεκπεραιώνονται σύντομα οι διαδικασίες, ώστε στους παράνομα διαφημιζόμενους με εκπτώσεις ή άλλο τρόπο να οδηγούνται στο Πειθαρχικό με επακόλουθο σοβαρές χρηματικές ποινές ακόμη και άρση της άδειας λειτουργίας του Ιατρείου.

Η επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει και δρομολογήσει τα πρώτα περιστατικά.Βλέποντας λοιπόν καθημερινά να προσπαθούν να πάρουν κομμάτια της επιστήμης μας, προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε αυτό που είχαμε ανακοινώσει στην Ημερίδα του CostaNavarino σχεδόν ένα χρόνο πριν. Μια διαφημιστική καμπάνια για την σοβαρή προβολή της ειδικότητας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την επιστροφή των ασθενών στα ιατρεία μας και όχι στα κομμωτήρια-πεντικιούρ, αισθητικούς, φαρμακεία κλπ.

Η προσπάθεια παρ’ ότι ήταν δύσκολη στο να εξασφαλίσουμε την στήριξη των Φαρμακευτικών και Καλλυντικών Εταιρειών, στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, και να τους επιστήσουμε ότι το συμφέρον και των δύο είναι να επιστρέψουν οι ασθενείς στον δερματολόγο, καταφέραμε να κάνουμε ένα ξεκίνημα τους επόμενους μήνες για το πρώτο κομμάτι της Προβολής και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε ότι η ΕΕΕΔΑ δεν έχει ίδιους χρηματικούς πόρους πέραν τω συνδρομών των μελών και της χρηματοδότησης από την ΕΔΑΕ, που ανέρχεται στο ποσό των 20.000 € ανά έτος για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της (έξοδα γραμματείας, παγίων, γραφική ύλη, ΕΛΤΑ, σημειώτεον ότι τα προσωπικά έξοδα μετακινήσεων του Δ.Σ για τις Ημερίδες καλύπτονται εξολοκλήρου από το κάθε μέλος προσωπικά και όχι από την ΕΕΕΔΑ). Κατόπιν προσπαθειών να περικόψουμε ακόμη και στο ελάχιστο τα αναγκαία πάγια έξοδα, διαθέσαμε το ποσό των 6.000€ στην προβολή της ΕΕΕΔΑ και των μελών της στο vrisko.gr.

Χρησιμοποιώντας ορισμένες λέξεις-κλειδιά προβάλλεται η ΕΕΕΔΑ και ο κατάλογος των μελών της μέσω του site μας.

Στον αντίποδα αυτής της συμφωνίας καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την προσωπική εκούσια διαφήμιση στο διαδίκτυο μέσω του vrisko.gr όσων μελών επιθυμούν (ταμειακά τακτοποιημένων), με έκπτωση 50% τουλάχιστον του διαφημιστικού πακέτου. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την ανωτέρω έκπτωση για την προβολή τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία μας για να τους δοθούν οδηγίες και να έρθουν σε επαφή με το αρμόδιο τμήμα του vrisko.gr.

Επίσης ολοσέλιδη διαφήμιση της ΕΕΕΔΑ καταχωρήθηκε στους καταλόγους του 11880 συνολικά 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα διανεμήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. (Κέντρο Αθήνας, Βόρεια, Νότια, Δυτικά Προάστια, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη από 300.000 αντίτυπα ανά περιοχή).

Αγαπητοί Συνάδελφοι, η ΕΕΕΔΑ ήταν παρούσα σε όλους τους αγώνες για την τοποθέτηση του Συναδέλφου κ. Μυριδάκη ως Διευθυντού του Δερματολογικού Τμήματος του Νοσ/μείου Αγ. Σοφία, με συνεχείς παραστάσεις των μελών του Δ.Σ σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως έχει σταθεί με υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα δίπλα σε κάθε Συνάδελφο που μας χρειάστηκε ή μας έχει καταγγείλει το προσωπικό του θέμα. Θα είναι απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να κατακερματίσουν κομμάτια της ειδικότητας.

Η ΕΕΕΔΑ απαρτίζεται από 580 εγγεγραμμένα μέλη και μετά λύπης μας σας ενημερώνουμε ότι μόνο 62 είναι ταμειακώς τακτοποιημένοι. Τα μέλη θα πρέπει να γίνουν 1500 και να εκπληρώσουν όλοι τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο εμείς οι 62 ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος
Λουκάτου Μαρία

Τα Μέλη του Δ.Σ
Χατζάκης Βασίλειος - Αντιπρόεδρος
Ζαραφωνίτης Γεώργιος - Γεν. Γραμματέας
Ανθόπουλος Τηλέμαχος- Ταμίας
Γούλα Μαρία – Ειδ. Γραμματέας
Καλογερόπουλος Νικόλαος – Μέλος
Τζερμιάς Χριστόφορος - Μέλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΑ ΕΚΕΤΕΛΟΥΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΔ 84/2001 ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

http://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/arxeio-syndikalistiko/3085-dikaiwsi-isa-gia-dikaiwma-iatrvn-epemvatiki-xeiroyrgikoi.html

Ανακατανομή αξιωμάτων μελών του Δ.Σ.

Σας πληροφορούμε ότι από την 25-5-2013 απόφαση του Δ.Σ, ανακατανεμήθηκαν τα αξιώματα των μελών του και η σύνθεση του Δ.Σ για το υπόλοιπο της θητείας του έχει πλέον ως εξής:

Πρόεδρος: Λουκάτου Μαρία

Αντιπρόεδρος: Χατζάκης Βασίλειος

Γεν. Γραμματέας: Ζαραφωνίτης Γεώργιος

Ταμίας: Ανθόπουλος Τηλέμαχος

Ειδ. Γραμματέας: Γούλα Μαρία

Μέλος: Καλογερόπουλος Νικόλαος

Μέλος: Τζερμιάς Χριστόφορος

Έκτακτη Γενική Συνέλευση
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Πρόσκληση των μελών του Επιστημονικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου με την επωνυμία «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΩΝ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΩΝ» σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιστημονικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου με την επωνυμία «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΩΝ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΩΝ» καλεί τα μέλη του Σωματείου σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 29η Μαΐου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:30 π.μ. στα γραφεία της Ένωσης στην Αθήνα και επί της οδού Μιχαλακοπούλου αριθ. 155, για συζήτηση και λήψη αποφάσεως για το παρακάτω θέμα :

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ
Συμμετοχή του Επιστημονικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου με την επωνυμία «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΩΝ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΩΝ» ως ιδρυτικό μέλος της υπό ίδρυση Ομοσπονδίας Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων.

Ανακοίνωση προς όλους τους πιστοποιημένους παρόχους υγείας του ΕΟΠΠΥ
Όπως ήδη γνωρίζετε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.4038/2012 , παρ. 1.α. «Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρους των υφιστάμενων κατά την 31.12.2011 οφειλών του Οργανισμού προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.λπ.), την παρ. 1.β. “Ως υφιστάμενες οφειλές νοούνται εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά στοιχεία μέχρι την 31.10.2011» και την παρ.4 «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται το ποσοστό έκπτωσης που παρέχουν οι λοιποί (πλην φαρμακοποιών) πάροχοι υπηρεσιών υγείας και κάθε άλλη αναγκαία σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου».

Σε συνέχεια των ανωτέρω, παρακαλείσθε όπως προβείτε στην αποτύπωση / καταχώριση όλων των απαιτήσεων πριν της ιδρύσεως του ΕΟΠΥΥ στην ειδική εφαρμογή «ΔΑΠΥ – Πίνακας Υποβολών & Υπολοίπων ανά Ασφαλιστικό Ταμείο» έως και 10/12/2012 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ (καταληκτική ημερομηνία).

Η προαναφερθείσα ενέργεια αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για το ενδεχόμενο αποπληρωμής για τις υπηρεσίες που παρείχατε στα ασφαλιστικά ταμεία πριν την είσοδο του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι μεταξύ αυτών των υποχρεώσεων θα πρέπει να προστεθούν και όσες υποβολές έγιναν στις αρχές του 2012 και αφορούν λογαριασμούς του 2011 και προγενέστερα σε συνέχεια των μέχρι 31/12/2011 συμβάσεων που είχε ο κάθε ασφαλιστικός οργανισμός μαζί σας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:
Κάθε πάροχος Υπηρεσιών Υγείας) με κωδικούς διαχειριστή στο eΔΑΠΥ, είτε αφορά στην Ανοικτή Περίθαλψη είτε στην Κλειστή Περίθαλψη, έχει την υποχρέωση να συνδεθεί από τον αντίστοιχο σύνδεσμο στην εφαρμογή του Πίνακα Υποβολών και Υπολοίπων των ενταγμένων στον ΕΟΠΥΥ φορέων. Κάθε διαχειριστής, για να έχει δυνατότητα να καταχωρίσει τις οφειλές των ενταγμένων στον ΕΟΠΥΥ φορέων προς αυτόν, οφείλει να δηλώσει ποιες κατηγορίες δαπάνης εκτελεί. Για κάθε εγκατάσταση μπορεί να δηλωθεί μία (1) από τρεις διαφορετικές ενότητες δαπανών. Ο διαχειριστής δεν έχει δυνατότητα να καταχωρίσει εγγραφές που ανήκουν σε διαφορετικές ενότητες δαπανών. Στην περίπτωση που επιλέξει να αλλάξει ενότητα δαπανών τότε όλες οι προηγούμενες εγγραφές του διαγράφονται.

Αφού επιλεγεί η ενότητα δαπανών, έχει δυνατότητα να ξεκινήσει να καταχωρεί τα στοιχεία των υποβολών του. Κάθε εγγραφή μπορεί να αποθηκευτεί προσωρινά αλλά μόνο όταν οριστικοποιηθεί από τον χρήστη θα θεωρηθεί επίσημα δηλωμένη στον ΕΟΠΥΥ και δεν θα επιδέχεται διόρθωση.

Παρακαλούμε να ενημερωθείτε από τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, που έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr –Εφαρμογές) και για οποιαδήποτε διευκρίνηση να αποστείλετε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα "ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΒΟΛΩΝ & ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ".

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Προκήρυξη 30 θέσεων πρακτικής άσκησης άνεργων

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υλοποιεί νέο πρόγραμμα κινητικότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo da Vinci. Στο πρόγραμμα του Κ.Ε.Κ. θα συμμετάσχουν 30 άνεργοι πτυχιούχοι θετικών και θεωρητικών σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι οποίοι θα αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σε αντικείμενα συναφή προς τα αντικείμενα σπουδών τους σε 16 μικρο-μεσαίες & μεγάλες επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικούς φορείς & ένα νοσοκομείο σε Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Κύπρο, Σλοβακία & Σλοβενία.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έχουν:

Άνεργοι πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ηλικίας μέχρι 28 ετών (γεννημένοι μετά τη 1/1/1984).

(Σημείωση: Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες)

Το γνωστικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων θα περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα κλάδων, όπως: Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πληροφορική, Ανάπτυξη Λογισμικού, Επιστήμη Υλικών, Βιολογικές Εφαρμογές, Μικροβιολογία, Χημεία, Φυσική, Φυσική/Χημεία Πλάσματος, Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων, Γεωλογία, Γεωγραφία, Γεωφυσική, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Υδροδυναμική, Ιατρική (Δερματολογία), Προσχολική Αγωγή, Επιστήμες της Τέχνης, Media Art.

Η χρονική διάρκεια των περιόδων πρακτικής άσκησης κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες. Οι πρώτες περίοδοι πρακτικής άσκησης θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2013 και θα ολοκληρωθούν σε διαδοχικές ροές μέχρι το Μάιο του 2014.

Χρηματοδότηση συμμετεχόντων:

Η χρηματοδότηση των συμμετεχόντων καλύπτει:

α) υποτροφία για δαπάνες διαβίωσης & ταξιδιωτικά έξοδα (βάσει των ανώτατων ποσών που έχει ορίσει η Εθνική Μονάδα ΙΚΥ, ανάλογα με την χώρα υποδοχής και την χρονική διάρκεια της πρακτικής άσκησης) π.χ.3μηνο στην Κύπρο: 2.990 Ευρώ 3μηνο στη Σλοβενία: 3.188 Ευρώ 4μηνο στην Ισπανία: 4.236 Ευρώ 4μηνο στη Δανία: 5.646 Ευρώ
β) δαπάνες προετοιμασίας
γ) ταξιδιωτική ασφάλιση

Διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων συμμετοχής

Η προεπιλογή των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί από Επιτροπές συναφούς αντικειμένου μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί από τους οργανισμούς υποδοχής του εξωτερικού. Προτεραιότητα θα δοθεί στους Πτυχιούχους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2012 στην ιστοσελίδα του ΚΕΚ http://dikeppee.uoi.gr/kek-current

Οι πρώτες αποστολές θα ξεκινήσουν το Μάρτιο του 2013, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2014.

Η προκήρυξη των θέσεων επισυνάπτεται. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.Κ. http://dikeppee.uoi.gr/kek-Leonardo

ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 19 Οκτωβρίου 2012

ΛΗΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 9 Νοεμβρίου 2012 (σφραγίδα ταχυδρομείου)

Οι αιτήσεις κατατίθενται ή αποστέλλονται στα Γραφεία του Κ.Ε.Κ. του 

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΔΙ.ΚΕ.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος» - 451 10 Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων Τηλ.: 26510-09141, 09131 (Μαρία Παπαδοπούλου, Σοφία Πέγκα) Fax: 26510-09230 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επιστημονικός υπεύθυνος: Καθ. Βενετσάνος Μαυρέας, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Διοικητική Υπεύθυνη: Μαρία Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Δράσεων Κινητικότητας Leonardo Da Vinci, Κ.Ε.Κ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Να σημειωθεί ότι από το 2003 το Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δίνοντας έμφαση στη διεθνοποίηση των δράσεών του δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo Da Vinci. Συγκεκριμένα έχει συντονίσει την υλοποίηση 4 προγραμμάτων κινητικότητας, στα οποία συμμετείχαν 64 άτομα ολοκληρώνοντας επιτυχώς περιόδους πρακτικής άσκησης διάρκειας από 2 έως 6 μήνες σε 32 οργανισμούς υποδοχής σε 13 χώρες της Ε.Ε. Το 4ο πρόγραμμα κινητικότητας πτυχιούχων Leonardo Da Vinci του Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «Εργασιακή Εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας» που υλοποιήθηκε από 8/11/2010 και ολοκληρώθηκε στις 31/5/2012 διακρίθηκε από το Ι.Κ.Υ. ως Παράδειγμα Καλής Πρακτικής (Good Practice) για τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας στο σχεδιασμό και υλοποίησή του και έχει συμπεριληφθεί ως καλή ευρωπαϊκή πρακτική στο Study Visit Group Report του ευρωπαϊκού οργανισμού CEDEFOP με τίτλο: “Quality in mobility and certificates for better cross-border mobility”, Zwolle, Ολλανδία, 2011

Ενημέρωση από την Πρόεδρο

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το μείζον ζήτημα που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα με την πλαστικό χειρουργό, κα Κοτρώτσου, η οποία εμφανίστηκε στην εκπομπή του ΜEGA και του ΣΚΑΪ, μιλώντας για σπίλους και χρησιμοποιώντας το μηχάνημα για τη χαρτογράφηση των σπίλων.

Το θέμα μάς απασχόλησε καθ’όλη τη διάρκεια του μήνα και κατόπιν ενεργειών μας, μέσω της νομικής μας συμβούλου, κας Γυφτάκη, προβήκαμε σε εξώδικη διαμαρτυρία προς την ίδια, τα κανάλια, το Υπουργείο Υγείας και την εταιρεία πλαστικής χειρουργικής. Τα θέματα αυτά, εκτός από το ότι εξοργίζουν όλους μας, δηλώνουμε ότι θα μας βρουν έτοιμους σε θέση επίθεσης και όχι άμυνας.

Εκφράζω τη λύπη μου για κάποιους συναδέλφους, οι οποίοι αντί να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στην Ε.Ε.Ε.Δ.Α., αρέσκονται στο να συζητούν στο δερματολογικό στέκι, απ’ ότι πληροφορούμαι, αρνητικά σχόλια.

Συνάδελφοι, ο αγώνας δεν κερδίζεται από τον πάγκο. Ευχαριστώ θερμά όλους σας. Καλό καλοκαίρι.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος,
Λουκάτου Μαρία

Φορολόγηση αμοιβών ιατρών που συμβάλλονται με ασφαλιστικά ταμεία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α' ΚΑΙ Β'

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Τ.κ. 101 84 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο.: 210.3375315
FAX: 210 3375001

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση αμοιβών ιατρών που συμβάλλονται με ασφαλιστικά ταμεία

Σε απάντηση του από 7-2-2012 ερωτήματος σας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε., μετά την αντικατάστασή τους με το άρθρο 6 του V.3842/2010. οι οποίες εφαρμόζονται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από διαχειριστικές χρήσεις που αρχίζουν από 1-1-2011 και μετά, χρόνος κτήσης του εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες από τον ελεύθερο επαγγελματία. Όταν πρόκειται για παροχή υπηρεσιών διαρκείας, χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που καθίσταται απαιτητό καθε επί μέρους τμήμα της αμοιβής για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Κατ' εξαίρεση. για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκτούν εισόδημα οπό παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο και τα νομικό πρόσωπα δημοσίου δικαίου, χρόνος κτήσης του εισοδήματος τους θεωρείται ο χρόνος είσπραξής του.

2. Με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε., όπως ίσχυαν πριν από την αντικατάσταση και αναρίθμησή τους με τον ν.3842/2010, προβλεπόταν ότι χρόνος κτήσης του εισοδήματος αττό υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο ο δικαιούχος εισέπραξε τούτο. Ως είσπραξη, για την επιβολή και για την παρακράτηση φόρου, θεωρείται και η πίστωση του δικαιούχου στα βιβλία του υπόχρεου για την καταβολή της αμοιβής, ύστερα από προηγούμενη επί αποδείξη αναγγελία στο δικαιούχο.

3. Όπως έχει γίνει δεκτό από τη διοίκηση (σχετ. n Σ913/18-3-1981 διαταγή και τα 1009369/139/Α0012/24-1-2007 και 1110338/1759/A0012/7-10-1998 έγγραφά μας), δεδομένου ότι η έκδοση των ενταλμάτων πληρωμής από τις Δ/νσεις Εντελλομένων Εξόδων αποτελεί ασκητό δικαίωμα για το δικαιούχο, ως χρόνος απόκτησης του εισοδήματος των γιατρών που έχουν συμβληθεί με τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρείται εκείνος κατά τον οποίο ο δικαιούχος έλαβε με οποιονδήποτε τρόπο γνώση της έκδοσης του ανωτέρω εντάλματος πληρωμής, η οποία έκδοση συνιστά πίστωση του ποσού της αμοιβής, χωρίς να εξετάζεται ο χρόνος έκδοσης του προβλεπόμενου από τον Κ.Β.Σ. στοιχείου. Τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεούνται στο τέλος του έτους να εκδίδουν σχετική βεβαίωση για κάθε πιστωτή τους, στην οποία εμφανίζεται ο αριθμός των χρηματικών ενταλμάτων που εκδόθηκαν στο όνομά τους, καθώς και το συνολικό ποσό το οποίο θεωρείται ότι εισέπραξαν και αποτελεί εισόδημα που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε

4. Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι, χρόνος απόκτησης του εισοδήματος για τους γιατρούς από παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μεταξύ των οποίων είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξακολουθεί να θεωρείται ο χρόνος είσπραξής του. Συνεπώς, με βάση τα όσα προαναφέραμε, χρόνος απόκτησης του εισοδήματος των γιατρών εξακολουθεί να θεωρείται το έτος εκείνο που λαμβάνεται το εκκαθαριστικό σημείωμα από το ασφαλιστικό ταμείο και υποχρέωση για φορολόγηση υπάρχει για τα ποσά που αναγράφονται σε αυτό ανεξάρτητα από τον χρόνο έκδοσης του προβλεπόμενου από τον Κ.Β.Σ. στοιχείου.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Γραμματείας

Ο Διευθυντής
Α. Καραβοκύρης
Επιμέλεια: Β. Μιχαλόπουλος

Προς όλους τους γιατρούς ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) ΘΕΜΑ: Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ι.Κ.Α.ΑΤΤΙΚΗΣ(ΑΡ.ΠΡΩΤΟΔ.1874/01)
ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19
18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ 210-4132242 6976603109 www.sysika.blogspot.com FAX:
2104132242
e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πειραιάς 3/4/2012
Αρ.Πρωτ. 23

Προς όλους τους γιατρούς ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ)
ΘΕΜΑ: Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ(πρώην ΙΚΑ )που δεν έχουν αγοράσει Ηλεκτρονικό Υπολογιστή προτείνουμε να υποβάλουν αίτηση σύμφωνα με το
υπόδειγμα.
ΑΙΤΗΣΗ
Ονοματεπώνυμο
Ειδικότητα
Μονάδα ΕΟΠΥΥ----(κωδ)

ΠΡΟΣ τον Δ/ντη ΕΟΠΥΥ (Μονάδος) ----- 

Παρακαλώ όπως ενεργήσετε για την προμήθεια Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, εκτυπωτή και σύνδεση με το διαδίκτυο ,ώστε να δύναμαι να συνταγογραφώ ηλεκτρονικά από εφαρμογής του σχετικού Νόμου. Σας δηλώνω ότι δεν προτίθεμαι να διαθέσω χρήματα από τον προσωπικό μου λογαριασμό για εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτει η υπηρεσία αφενός και αφετέρου να ανήκει σε αυτήν.

Επιφυλασσόμενος παντός νόμιμου δικαιώματός μου, αναμένω για τις δικές σας
ενέργειες.

Τόπος ---(--/4/2012)
Ο αιτών (Η αιτούσα)
Ονοματεπώνυμο
ΑΜ ΤΣΑΥ

Κάντε κλικ εδώ για να λάβετε το αρχείο σε μορφή word

Κώδικας ιατρικής δεοντολογίας σε σχέση με την ιατρική διαφήμιση

Άρθρο 17
Διαφήμιση – Παρουσία ιατρών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε προσωπική διαφήμιση ή συστηματική δημόσια παρουσία ή αναφορά του ονόματος του ιατρού, άμεσα ή έμμεσα, η οποία είτε προέρχεται από αυτόν είτε διενεργείται με δική του υποκίνηση.
2. Απαγορεύεται η ανάρτηση σε δημόσιο χώρο διαφημιστικών πινακίδων ή επιγραφών, η διανομή φυλλαδίων, αγγελιών, δημοσιευμάτων ή οποιασδήποτε φύσης διαφη-μιστικών εντύπων ή άλλων ανακοινώσεων στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η χρήσητων ανωτέρω μέσων σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8.
3. Απαγορεύεται η εντοίχιση επιγραφών ή πινακίδωνμε εμπορικό ή κερδοσκοπικό περιεχόμενο, καθώς και η ανάρτηση πινακίδων σε εξώστες, παράθυρα ή άλλα σημεία εκτός από την κύρια είσοδο του τόπου της κατοικίας και της επαγγελματικής εγκατάστασης του ιατρού και την πρόσοψη του κτιρίου. Οι διαστάσεις των πινακίδων οι οποίες επιτρέπεται να αναρτηθούν στην κύρια είσοδο της επαγγελματικής έδρας του ιατρού δεν είναι δυνατόν
να είναι μεγαλύτερες των 0,25 Χ 0,30 εκατοστών και περιέχουν υποχρεωτικά και μόνον το όνομα, το επώνυμο, τον αριθμό μητρώου του οικείου Ιατρικού Συλλόγου, τους μόνιμους τίτλους που έχουν αναγνωρισθεί στην Ελλάδα, την ειδικότητα και τις ημέρες και ώρες των επισκέψεων. Απαγορεύεται η επιδεικτική διακόσμηση και ο φωτισμός των πινακίδων.
4. Οι πινακίδες είναι ομοιόμορφες. Ο ιατρός οφείλει, πριν από την ανάρτηση, να υποβάλει την πινακίδα, που προτίθεται να αναρτήσει, προς έγκριση στον οικείο Σύλλογο, ο οποίος αποφαίνεται εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, άλλως θεωρείται ότι την εγκρίνει.
5. Οποιαδήποτε χρησιμοποίηση των ανωτέρω ή παρεμφερών στοιχείων από τρίτους, οι οποίοι έχουν σχέσειςσυγγένειας, συνεργασίας ή εξάρτησης από τον ιατρό, με έμμεσο ή άμεσο σκοπό τη διαφήμισή του, συνεπάγεται τις ίδιες κυρώσεις σε βάρος του ιατρού, τις οποίες προβλέπει ο νόμος, εφόσον αποδεικνύεται ότι ο ιατρός γνώριζε τις ενέργειες των προσώπων αυτών.
6. Η δημοσίευση− εν γνώσει του ιατρού− αγγελιών, επιστολών ή δηλώσεων με μορφή ευχαριστηρίων ή συγχαρητηρίων και πραγματικών ή υποθετικών διαγνωστικών ή θεραπευτικών επιτυχιών και ικανοτήτων του, η οποία στοχεύει στην επαγγελματική διαφήμιση, συνεπάγεται τις ίδιες κυρώσεις.
7. Οποιαδήποτε επιτρεπόμενη παροχή πληροφοριών δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να οδηγεί σε κατάχρηση της εμπιστοσύνης των ασθενών και σε εκμετάλλευση της έλλειψης ειδικών ιατρικών γνώσεων από πλευράς του κοινού.
8. Δεν συνιστούν ανεπίτρεπτη διαφήμιση:

α) οι δημόσιες ανακοινώσεις για ιατρικά θέματα, εφόσονγίνονται από ειδικούς σε θέματα της ειδικότητάς τους και με γνώμονα την ενημέρωση των συναδέλφων ιατρώνή της κοινής γνώμης,
β) η συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις, στο γραπτό ή ηλεκτρονικό Τύπο, με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης γύρω από θέματα αρμοδιότητας ή ειδικότητας του ιατρού ή του πεδίου ευθύνης του, επίκαιρα ή μη, που την απασχολούν, εφόσον βεβαίως τηρούνται οι αρχές της αβρότητας, της έντιμης εκφοράς κρίσεων και επιχειρημάτων και του σεβασμού της άλλης άποψης, που διατυπώνεται με τους ίδιους κανόνες.
9. Η ενημέρωση του κοινού από τους ιατρούς σε θέματα της ειδικότητας ή του γνωστικού τους αντικειμένουπρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές και τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την Ιατρική Δεοντολογία. Η ενημέρωση πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα. Η παρουσία του ιατρού πρέπει να περιορίζεται στα αναγκαία για την
ενημέρωση πλαίσια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκρύπτεται σκοπός διαφήμισης.
10. Δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού για θέματα υγείας. Ο περιορισμός αυτός ισχύει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποθέσεων οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον δικαστικών ή διοικητικών αρχών.

Άρθρο 18
Παρουσία των ιατρών στο διαδίκτυο
1. Οι ιατροί μπορούν να διατηρούν ιστοσελίδα στο διαδίκτυο στην οποία αναφέρονται ιδίως τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 17.
2. Το όνομα, η επωνυμία ή ο τίτλος που επιλέγει ο ιατρός για την ιστοσελίδα του ή την ηλεκτρονική του διεύθυνση πρέπει να συνάδουν με την επαγγελματική του ευπρέπεια και αξιοπρέπεια και να ανταποκρίνονται στις πραγματικά παρεχόμενες υπηρεσίες. Η ιστοσελίδα
πρέπει να αναφέρει το χρόνο της τελευταίας της ενημέρωσης. Πρέπει, επίσης, να αναφέρει οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.
3. Η ιστοσελίδα μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις ή τη − με οποιονδήποτε τρόπο− συνεργασία του ιατρού με το Δημόσιο, τα ταμεία ασθενείας και τους ασφαλιστικούς φορείς.
4. Οι πληροφορίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα πρέπει να είναι ακριβείς, αντικειμενικές, κατανοητές και σύμφωνες με τον παρόντα Κώδικα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγούν σε παραπλάνηση του κοινού ή σε έμμεση συγκριτική εκτίμηση προσόντων ή πτυχίων.

ΙΣΑ. Απόφαση Δ.Σ. για Ιατρική Διαφήμιση

Αθήνα 26-1-2012

Απόφαση

ΙΣΑsmall6Εφεξής κάθε ενέργεια διαφήμισης ή γενικότερα προσπάθεια προσέλκυσης πελατείας, αθέμιτου ανταγωνισμού των συναδέλφων (π.χ. παροχή εκπτώσεων) θα εξετάζεται κατά προτεραιότητα από το Δ.Σ. στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του για την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας. Επίσης προτείνεται και εκφράζεται η ευχή προς το Π.Σ. να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη αυστηρότητα τις περιπτώσεις αυτές επιβάλλοντας τις κατά την κρίση του επιβεβλημένες ποινές και μάλιστα χωρίς αναστολή, σύμφωνα με τη νομική δυνατότητα που του παρέχεται από τις διατάξεις του ν. 4025/2011. 

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΕΕΔΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε οτι στις 15/01/12 διεξήχθη η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΕΕΔΑ,με την συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης των μελών μας απο την Θεσσαλονίκη και την συμμετοχή μέσω αντιπροσωπευτικής επιστολής των μελών απο την Κρήτη.Σημειώθηκε απαρτία και ελήφθησαν ομόφωνα οι παρακάτω αποφάσεις:

1) Αποχή όλων των συναδέλφων (εάν είναι δυνατό) απο τον ΕΟΠΥΥ και αναμονή των νεοτέρων εξελίξεων. Ευχαριστούμε θερμά την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που τάχθηκαν υπέρ της αξιοπρεπούς εργασίας του κάθε δερματολόγου και δεν έχουν κάνει αίτηση συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.
2) Προσέγγιση των συναδέλφων που έκαναν ήδη αίτηση συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ με σκοπό την απόσυρση της αίτησής τους γιατί η συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν εξασφαλίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα και υποβαθμίζει την ποιότητα παροχών υγείας στους ασθενείς.
3) Η ελεύθερη ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς,συμβεβλημένους και μη, η οποία είναι κατάκτηση των ιατρικών συλλόγων και των επαγγελματικών και επιστημονικών ενώσεων,οφείλει να εφαρμόζεται με την τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας ώστε στο δικαίωμα αυτό να μην γίνεται κατάχρηση.

Επίσης, στην έκτακτη γενική συνέλευση συζητήθηκαν τα θέματα για την προώθηση της ειδικότητας και για την επιβίωση του ελευθεροεπαγγελματία δερματολόγου.

Οι αγώνες μας συνεχίζονται!

Η Πρόεδρος
Μ. Λουκάτου
Ο Γεν.Γραμματέας
Γ. Ζαραφωνίτης

18/12/2011 Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των Ιατρικών συλλόγων Αθήνας-Πειραιά- Θεσ/νίκης
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Κυριακή 18/12/11 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των Ιατρικών συλλόγων Αθήνας-Πειραιά- Θεσ/νίκης – Επαρχιών και των
Επαγγελματιών Ενώσεων με θέμα «νεότερες εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ».

Το Δ.Σ. της Επαγγελματικής Ένωσης ήταν παρόν, καταθέτοντας τις απόψεις μας και ακούγοντας τις απόψεις των άλλων Ενώσεων. Δυστυχώς όμως έχουμε να διαπραγματευτούμε το μέλλον των ελλήνων ιατρών με αναξιόπιστους συνομιλητές όπως ο κ. Λοβέρδος . ο κ. Βουδούρης και ο κ. Κουτρουμάνης. Οι περισσότεροι από εσάς στις 15/12/11 λάβατε μήνυμα του ΙΣΑ ότι κερδίσαμε την ελεύθερη συνταγογράφηση για όλους τους ιατρούς, εντός και εκτός ΕΟΠΥΥ.

Πράγματι όπως προκύπτει από τα πρακτικά των συναντήσεων των εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων και του Π.Ι.Σ. με τα αναξιόπιστα αυτά πρόσωπα, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι αυτό θα ισχύσει.

Την επομένη όμως, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ (Αρ.Φύλλου 262) με ημερομηνία 16/12/11 το άρθρο 6,το οποίο έχει αναρτηθεί στο site μας, στο οποίο έχει ψηφιστεί με ισχύ νόμου ότι όλες οι συμβάσεις Ιατρών ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ λήγουν 31/12/11 ασχέτου ημερομηνίας λήξεως. Οι ιατροί που θέλουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει εντός 10 ημερών από της ισχύος του νόμου να υποβάλουν αιτήσεις για νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Ο συμβεβλημένος ιατρός θα έχει ανώτατο όριο επισκέψεων στο ιατρείο του 200 ασθενείς μηνιαίως και η αμοιβή της κάθε επίσκεψης θα είναι 10 ευρώ ΜΙΚΤΑ. Επίσης στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνεται η εισφορά στο ΤΣΑΥ.

ΣΤΟ άρθρο 6 δεν αναφέρεται πουθενά η ελεύθερη συνταγογράφηση, οι ιατρικές πράξεις (έχει εννοηθεί ότι θα είναι μέσα στα 10ευρώ), ούτε η μετάβαση των ιατρών του ΙΚΑ αυτόματα στον ΕΟΠΥΥ.

Συνάδελφοι,οι κύριοι Λοβέρδος, Βουδούρης, Κουτρουμάνης θέλουν να κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Σαν Επαγγελματική Ένωση, Σας ενημερώνουμε ότι οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών μας «ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΛΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ» είχαν παρθεί όταν μιλούσαμε για ελάχιστη αμοιβή 20 ευρώ ανά επίσκεψη και χωριστά οι πράξεις.

Τώρα ποια θα πρέπει να είναι η απόφαση μας; Προτείνουμε λοιπόν να μελετήσετε καλά αυτά τα οποία διαβάζετε στο άρθρο 6 και να απαντήσετε είτε τηλεφωνικά στην γραμματέα της Ένωσης , είτε με fax, είτε με e-mail, επώνυμα ή ανώνυμα για το ποια είναι η πρόθεση σας ,να συμβληθείτε ή όχι με στον ΕΟΠΥΥ.

Νομίζουμε ότι είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνουμε μια πρώτη σφυγμομέτρηση της γραμμής που θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε μιας και τα γεγονότα τρέχουν μέσα στις άγιες ημέρες των εορτών. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε εδώ, να επαγρυπνούμε και να ζητάμε την αξιοπρεπή εργασία του Έλληνα δερματολόγου. Προγραμματίζεται 'Εκτακτη Γενική Συνέλευση Αθήνας-Επαρχίας για την 8η Ιανουαρίου 2012.Θα λάβετε μήνυμα για
επικύρωση της Γενικής Συνέλευσης.

Από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και
Ευτυχισμένο το Νέο Έτος !
Η δύναμη εν τη ενώσει!
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ.

Πανελλαδικό ιατρικό μέτωπο από τους ιατρικούς συλλόγους και κλαδικούς φορείς της χώρας...
 ...όπως αποφασίστηκε σε πανελλαδική συγκέντρωση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Σήμερα στο Συνεδριακό χώρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των Προέδρων και εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και άλλων κλαδικών ιατρικών φορέων, καθώς και εκπροσώπων χρηστών Υγείας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α) υπό την αιγίδα του Ι.Σ.Α, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Επιστημονικού Προσωπικού Ι.Κ.Α (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Ι.Κ.Α), της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε), της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (Ε.Ι.Ν.Α.Π) και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (Ε.Ε.Λ.Ι.Α).

Η συζήτηση κάλυψε όλα τα θέματα που αφορούν στο χώρο της Υγείας και των λειτουργών της, καθώς και στους τρόπους αντίδρασης στα προαποφασισμένα και τετελεσμένα της Κυβέρνησης.

Πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού της Υγείας για τους Έλληνες πολίτες και της επιστημονικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας του Έλληνα Ιατρού.

Θέση επιμελητή Β'/Επιμελητή Α' Δερματολογίας στην κλινική Artemedia A.E. στο Όλτεν Ελβετίας
Σύνθεση νέου Δ.Σ.

Κατά την 1η συνεδρίαση των εκλεγμένων μελών της ΕΕΕΔΑ συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. για το χρονικό διάστημα από 01/01/2012 έως 31/12/2013 με την εξής σύνθεση:

Λουκάτου Μαρία, Πρόεδρος
Τζερμιάς Χριστόφορος , Αντιπρόεδρος
Ζαραφωνίτης Γεώργιος , Γεν. Γραμματέας
Χατζάκης Βασίλειος , Ειδ. Γραμματέας
Ανθόπουλος Τηλέμαχος, Ταμίας
Γούλα Μαρία, Μέλος
Καλογερόπουλος Νικόλαος, Μέλος

Εξώδικη διαμαρτυρία κατά της εταιρείας Fairhairstudios και της κας Χατζηδάκη
ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ- ΔΗΛΩΣΗ

Της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων –Αφροδισιολόγων (Ε.Ε.Δ.Α.), επαγγελματικού σωματείου που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Μιχαλακοπούλου, αρ. 155), νόμιμα εκπροσωπούμενης από την Πρόεδρο Αικατερίνη Ασβέστη

ΚΑΤΑ
Της Γιάννας Χατζηδάκη, παρουσιάστριας στο EXTRA 3 και Της εταιρείας «FAIRHAIRSTUDIOS – Ι. Βαλαβάνης και ΣΙΑ ΕΕ”, που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου, αρ. 46), νόμιμα εκπροσωπούμενης από το νόμιμο διαχειριστή της

Προ ολίγων ημερών συνάδελφοι Δερματολόγοι απέστειλαν στα γραφεία της Ε.Ε.Δ.Α. σε CD βιντεοσκοπημένη τηλεοπτική εκπομπή με τον τίτλο FAIRHAIR, την οποία παρουσίαζε η καθ’ ου το παρόν Γιάννα Χατζηδάκη στο τηλεοπτικό κανάλι EXTRA 3, με καλεσμένο ηθοποιό ονόματι Σπύρο Μπιμπίλα.

Παρακολουθώντας τη συνομιλία μεταξύ παρουσιάστριας και προσκεκλημένου αντιληφθήκαμε ότι προφανής σκοπός της εκπομπής ήταν να εκθειάσει ο μεν καλεσμένος τα προϊόντα της εταιρείας – ανάμεσα σε παρουσιάστρια και καλεσμένο είναι τοποθετημένα διάφορα μπουκαλάκια που φέρουν στην ετικέτα τους το πρόσωπο της κ. Χατζηδάκη- τα οποία προϊόντα (λοσιόν, σαμπουάν κ.α.) χρησιμοποιεί πλέον ο ηθοποιός και χάρη σε αυτά έχει αποκτήσει ή έχει αυξήσει την κόμη του, η δε παρουσιάστρια την εμφανή αποτελεσματικότητα αυτών: «Θεέ μου, πέφτει κάτω, ιδρώνει, το τριχωτό της κεφαλής…».

Στο πλάνο της εκπομπής αναγράφονται τηλέφωνα, η παρουσιάστρια ζητά να τηλεφωνούν οι τηλεθεατές και αναγράφεται ως τίτλος της εκπομπής «τριχόπτωση: εξέταση και αγωγή».

Η κυρία Χατζηδάκη επαναλαμβάνει σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής ότι αντιμετωπίζει την τριχόπτωση σωστά, χωρίς παρενέργειες, με επιστημονικό τρόπο καθώς και διάφορες δερματικές παθήσεις, που διαταράσσουν την υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής, όπως πιτυρίδα, λιπαρότητα, σμηγματόρροια, ψωρίαση - που είναι κατά την επιστημονική της κρίση η υπερβολική απολέπιση του δέρματος- γιατί, όπως βεβαιώνει, στην FAIRHAIR «έχει να κάνει η επιστήμη και όχι ο κομπογιαννιτισμός»

Απευθυνόμενη στο κοινό εξηγεί ότι η εκπομπή γίνεται για να ενημερώνεται ο κόσμος επειδή «υπάρχουν κενά στον κόσμο και προλήψεις… οι άνθρωποι λειτουργούν αυθαίρετα», ενώ δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες στην ίδια προσωπικά: «Νιώθω πραγματικά υπεύθυνη όταν οι άνθρωποι δεν έρχονται σε μένα, μετά από δέκα πέντε χρόνια εκπομπών».

Μεταξύ έκδηλης απελπισίας για τους αδαείς ασθενείς που αναγκάζονται να παίρνουν κορτιζονούχες κρέμες και νιώθουν στην αρχή μία ανακούφιση,τους τρώει όμως το δέρμα και δεν λύνουν το πρόβλημά τους, και απέριττης μετριοφροσύνης καταλήγει πως «Δεν υπάρχει θεραπεία στον κόσμο παρά μόνο η δική μου -Είναι η πάσα αλήθεια… Γιατί η μαμά κούρεψε το παιδάκι της τρεις φορές για να δυναμώσουν τα μαλλάκια του? Εγώ τι κάνω? Δεν θα μπορούσε να ρωτήσει εμένα τον πλέον ειδικό?».

Αισθανόμενοι και εμείς – γι άλλους λόγους- το βάρος της ευθύνης που για δέκα πέντε χρόνια δεν είχαμε γίνει κοινωνοί κάποιας ανάλογης ενημέρωσης, προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα για την εταιρεία. Από την ιστοσελίδα της εταιρείας και από αναζήτηση στο διαδίκτυο, διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία φέρει το όνομα «FAIRHAIRSTUDIOS – Ι.

Βαλαβάνης και ΣΙΑ ΕΕ (Χατζηδάκη Ιωάννα)» και αυτοσυστήνεται ως ένα «από τα τελειότερα ινστιτούτα κλινικής αγωγής μαλλιών, που βοηθά όσους έχουν πρόβλημα με τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής». Την θεραπεία (με μηχανήματα, κάσκες και laser) δίνουν η κυρία Χατζηδάκη, που δεν θυμόμαστε να συστήθηκε ως γιατρός, ένας μικροβιολόγος ονόματι Γιάννης Βαλαβάνης και ο γιός της παρουσιάστριας, τον οποίο στην εκπομπή ανέφερε ως Κωνσταντίνο, γιατρό άγνωστης ειδικότητας. 

Για τη διαφήμιση της εταιρείας προβάλλονται και γράμματα δήθεν ασθενών που θεραπεύτηκαν, ενδεικτικά μνημονεύεται στο παρόν αυτό του Τ.Κ. από τη Θεσσαλονίκη της 30.5.2001: «Ήρθα στη FAIRHAIR πριν από περίπου 2 χρόνια με έντονο πρόβλημα δερματολογικό (λιπαρή σμηγματόρροια) και ύστερα από πολλές αποτυχημένες επισκέψεις σε γιατρούς ακόμα και καθηγητές. Από την πρώτη θεραπεία (laser) εξαφανίστηκε το πρόβλημα και τονώθηκαν οι τρίχες».

Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 84/01 και του Ν. 3846/2010 όπως εξακολουθούν να ισχύουν, οι γιατροί –ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν να ασκούν το λειτούργημά τους και να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα ιατρεία τους ή τις ιατρικές εταιρείες στις οποίες μετέχουν - και τέτοια δεν φαίνεται να είναι η «FAIRHAIRSTUDIOS – Ι. Βαλαβάνης και ΣΙΑ ΕΕ (Χατζηδάκη Ιωάννα)».

Επειδή ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας απαγορεύει στους ιατρούς να εξυπηρετούν, να εξαρτώνται ή με οποιοδήποτε τρόπο να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις που παρασκευάζουν ή εμπορεύονται φάρμακα ή υγειονομικό υλικό ή να διαφημίζουν και να προβάλλουν αυτά (άρθρο 6 παρ. 4)– είναι επομένως ελεγκτέα η παρουσία των ως άνω συναδέλφων ιατρών και ο ρόλος τους στην εταιρεία.

Επειδή οι παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής είναι φλεγμονές του δέρματος και των εξαρτημάτων του οι οποίες μπορεί να αντιμετωπιστούν με τοπική φαρμακευτική θεραπεία με αντισηπτικά διαλύματα και αντιβιοτικές αλοιφές, εάν όμως δεν διαγνωσθούν έγκαιρα και σωστά μπορούν να επεκταθούν προς τα μέσα, να χρειαστούν συστηματική αντιβιοτική θεραπεία και να γίνουν πολύ σοβαρές παθήσεις που σχετίζονται με την υγεία ή και τη ζωή μας.

Επειδή οι παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής είναι παθήσεις που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου της ιατρικής ειδικότητας της Δερματολογίας
– Αφροδισιολογίας και η πολιτεία με νόμους και Προεδρικά Διατάγματα έχει αναθέσει στους Δερματολόγους –Αφροδισιολόγους και όχι σε άλλους, την εκτέλεση των ιατρικών πράξεων που σκοπό έχουν τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των παθήσεων αυτών με απώτερο σκοπό τη διατήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου, καθώς και στην ανακούφισή του από τον πόνο.

Επειδή η υγεία – παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια - δεν είναι εμπορεύσιμο προϊον και ουδείς δικαιούται στο όνομα του κέρδους να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, παρακάμπτοντας, αγνοώντας έως και λοιδορώντας ως αδαείς του πλέον ειδικούς. Επειδή σκοπός του σωματείου μας είναι τόσο η προστασία της δημόσιας υγείας όσο και η προαγωγή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών μας αλλά και η προάσπιση της τιμής και του κύρους της επιστήμης μας, της ιατρικής ειδικότητας της Δερματολογίας –Αφροδισιολογίας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον άθλιο τρόπο παρουσίασης στο κοινό σοβαρών ιατρικών θεμάτων από ανθρώπους που δεν έχουν προς τούτο νόμιμο έρεισμα 

Ζητούμε την άμεση απόσυρση κάθε σχετικής διαφήμισης- αναφοράς-περιγραφής -σχολίου και την αποκατάσταση της αλήθειας,Άλλως δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποκατάσταση της τάξης και της φήμης των Δερματολόγων 

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες και να την αντιγράψει ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης.

Η ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Εξώδικη διαμαρτυρία - ΟΠΑΔ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων –Αφροδισιολόγων, επαγγελματικού σωματείου που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Μιχαλακοπούλου, αρ. 155), νόμιμα εκπροσωπούμενης από την Πρόεδρο Αικατερίνη Ασβέστη
ΚΑΤΑ
Του Υπουργού Υγείας που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα (οδός Αριστοτέλους 17-19)

Κύριε Υπουργέ,
Με τις διατάξεις του ΒΔ 665/62 «Περί υγειονομικής περίθαλψης τακτικών δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων (ΦΕΚ Α΄167)», των άρθρων 8 έως 11 του Ν. 2768/99 (ΦΕΚ Α΄273) με τον οποίο συστάθηκε ο ΟΠΑΔ, τις διατάξεις του ΠΔ 52/01 (ΦΕΚ Α΄41) με τις οποίες ρυθμίστηκε η οργάνωση και η λειτουργία του, της Υ.Α. 2/7029/0094/ ΦΕΚ Β΄213/17.2.2005) «Κανονισμό παροχών ΟΠΑΔ», αναγνωρίστηκε επί πολλά συναπτά έτη το δικαίωμα κάθε γιατρού ελεύθερου επαγγελματία να δέχεται στο ιατρείο του για διάγνωση ή θεραπεία ασφαλισμένο του δημοσίου, είτε είχε σύμβαση με το Δημόσιο – σήμερα ΟΠΑΔ- είτε όχι, και αφετέρου το δικαίωμα του ασφαλισμένου να απευθύνεται ελεύθερα σε ιατρό της επιλογής του, έχοντας τη δυνατότητα να αναζητήσει στη συνέχεια μέρος της αμοιβής του γιατρού από τον Οργανισμό, ανάλογα με τα κατά περίπτωση ισχύοντα ποσοστά συμμετοχής
Για το λόγο αυτό όλοι οι γιατροί, συμβεβλημένοι και μη, υποχρεώθηκαν να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης και εκτέλεσης ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων (βλ. άρθρο 1 ιγ Ν. 3892/2010, ΦΕΚ Α΄189/4.11.2010).

Αίφνης με την Υ9/137380/2011 Υπουργική Απόφαση «Τροποποίηση και συμπλήρωση Κανονισμού παροχών ΟΠΑΔ» (ΦΕΚ Β 146/15.2.2011) καταργείται η συμμετοχή του Ταμείου σε περίπτωση περίθαλψης ασφαλισμένων σε μη συμβεβλημένους με τον Οργανισμό προμηθευτές- ιατρούς και ο ΟΠΑΔ πλέον υποχρεώνει όλους που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα να συνάψουν σύμβαση μαζί του προκειμένου να έχουν σε αυτούς πρόσβαση οι άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι του Δημοσίου.

Και ενώ η συνταγματικότητα της ρύθμισης αυτής έχει ήδη τεθεί στον έλεγχο (ΕΟΠΥΥ) του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναμένεται η εκδίκαση της σχετικής υπόθεσης (4.11.2011 – Ολομέλεια ΣτΕ), η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αποδεικνύει στην πράξη πολύ λιγότερους συνεργαζόμενους γιατρούς, από τις αρχικές δεσμεύσεις και θίγει άμεσα και ανεπανόρθωτα τους ιδιώτες γιατρούς δεδομένου ότι δημιουργεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων μεταξύ αυτών που θα έχουν συμβάσεις με τον νέο φορέα και εκείνων που μένουν εκτός συστήματος. Στον ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει πρόσβαση το σύνολο των γιατρών με ιδιωτικό ιατρείο.

Τέλος και πέραν των ανωτέρω, καταθέσατε πρόσφατα στη Βουλή νομοσχέδιο με τίτλο «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις», στην προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 31 του οποίου παρέχεται το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου αλλά και παροχής υπηρεσιών σε ιδιωτικές κλινικές ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά και σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας στους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι έτσι αποκτούν πλήρη ελευθερία διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου και απασχόλησης εκτός ΕΣΥ.

Παράλληλα προβλέπεται ότι οι συμβεβλημένοι με το ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις σε μονάδες του ΕΣΥ, μέχρι και μία φορά την εβδομάδα.

Οι ρυθμίσεις αυτές αποκλείουν πλήρως από τον τομέα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ τους ιατρούς- ελ. επαγγελματίες που δεν έχουν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ/ΕΟΠΥΥ, άλλως θα πρέπει να συμβληθούν με τους όρους που προβλέπονται στις συμβάσεις που περιγράφονται στον οργανισμό του.

Οι ρυθμίσεις περί ΕΟΠΥΥ, οι ρυθμίσεις της εκδοθείσας Υπουργικής απόφασης αλλά και της μέλλουσας να εκδοθεί διάταξης καταργούν και εξαφανίζουν τους ιδιώτες μη συμβεβλημένους ιατρούς και καταφανώς αντίκεινται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και συγκεκριμένα στα άρθρα 5 (οικονομική ελευθερία ιατρών –ελευθέρων επαγγελματιών) 21 παρ. 3 (μέριμνα κράτους για την υγεία των πολιτών) και 25 (δικαιώματα του ανθρώπου, ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου -αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου -διασφάλιση ανεμπόδιστης και αποτελεσματικής άσκησης ατομικών δικαιωμάτων τους) από τη στιγμή που περιορίζουν το δικαίωμα των ιατρών να δέχονται πλέον ασθενείς τους- ασφαλισμένους του Δημοσίου παρά μόνο εφόσον υποχρεωτικά συμβληθούν με τον ΟΠΑΔ ή τον ΕΟΠΥΥ.

Μετά τα ανωτέρω, με την ιδιότητά μας των νομίμων εκπροσώπων των Ελλήνων Δερματολόγων – η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ιδιώτες ιατροί, μη Παν/κοί και μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ- Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την εξακολουθητική ανακοίνωση νομοθετικών ρυθμίσεων που οδηγούν με νομοτελειακή βεβαιότητα στη σταδιακή συρρίκνωση και σύντομα στην εξαφάνιση των ιδιωτικών δερματολογικών ιατρείων,
Καταγγέλλουμε την ερήμην μας λήψη αποφάσεων που αποδομεί τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας μας, καθιστώντας μας ανήμπορους να ασκήσουμε το λειτούργημα μας και

Ζητούμε την άμεση απόσυρση κάθε σχετικής διάταξης, θεωρώντας αν μη τι άλλο επιβεβλημένη και αυτονόητη την παρουσίας μας σε οποιαδήποτε διαβούλευση ή διαπραγμάτευση αφορά το επάγγελμά μας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες και να την αντιγράψει ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης.

Η ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Ψηφοδέλτιο 2011

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Ε.Ε.Ε.Δ.Α.

ΕΚΛΟΓΕΣ 10ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 • ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
 • ΓΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ
 • ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 • ΛΟΥΚΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ
 • ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 • ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΠΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΤΖΕΡΜΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
 • ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
 • ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 • ΑΣΒΕΣΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
 • ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 • ΒΟΥΤΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 • ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

Οδηγίες για την Ελληνική εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος

 1. Πρέπει στο βιβλίο ασθενών να καταγράφονται ΟΛΟΙ οι ασθενείς.
 2. Να κόβετε απόδειξη σε ΟΛΟΥΣ με την αιτιολογία: ¨Δωρεάν εξέταση-εβδομάδα μελανώματος¨

Έχει ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του ΟΠΑΔ.
Επιτρέπεται για την ώρα σε όλους τους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ να συνταγογραφούν και να γράφουν παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων. Σήμερα 27/4 έχει κατατεθεί στο ΣΤΕ αίτηση από τον ΙΣΑ ώστε να μπορούν να συνταγογραφούν όλοι οι γιατροί.

Αποφάσεις της 2ης έκτακτης Γ.Σ.

Αθήνα, 8 Απριλίου 2011

Αγαπητοί συνάδελφοι με την επιστολή αυτή που διαβάζετε έχουμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε σχετικά με την 2η Έκτακτη Γενική Συνέλευση
της ΕΕΕΔΑ που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη στις 2 Απριλίου και με άμεση ηλεκτρονική διαδικτυακή επικοινωνία. Η συνέλευση διήρκησε περίπου τρεις ώρες. Αρχικά είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον αντιπρόεδρο του Π.Ι.Σ. κ. Πατούλη για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τόσο οι συνάδελφοι από την βόρεια Ελλάδα όσο και από την νότια είχαν την ευκαιρία υποβολής ερωτήσεων και ανταλλάχθηκαν αρκετές απόψεις επί του προκειμένου θέματος, δηλαδή ποια στάση θα πάρουμε ως ΕΕΕΔΑ απέναντι στο πολυνομοσχέδιο αυτό. Οι τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων είχαν κοινή συνισταμένη την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος – λειτουργήματος και ομόφωνα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τα εξής :

1. Κανένας συνάδελφος να μην συμβληθεί με τον Ε.Ο.Π.Υ. και όλα τα ταμεία (ΟΠΑΔ-ΤΑΥΤΕΚΟ-ΕΤΑΑ κ.τ.λ.) καθώς δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος
και ο χρόνος πληρωμής και ούτε ο χρόνος της απασχόλησης των ιατρών. Σε κάθε περίπτωση όταν το κράτος κάνει ξεκάθαρες τις εργασιακές συνθήκες και βέβαια και με συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους θα επανεκτιμήσουμε την θέση μας.

2. Εφόσον η πολιτεία θέλει να εφαρμόσει για ελεγκτικούς λόγους την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να την εφαρμόσει σε όλους τους συναδέλφους χωρίς καμία εξαίρεση έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν ανεξάρτητα αν έχουν συμβάσεις με τα ταμεία, και το κράτος να δύναται να ελέγχει την συνταγογράφηση όλων μας.

3. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν σύμβαση με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ, να μην δέχονται με αμοιβή Δημοσίου (20 ευρώ) τους ασφαλισμένους
του ΙΚΑ στα ιατρεία και να μην συνταγογραφούν σε συνταγολόγια του ΙΚΑ γιατί αυτό υποσκάπτει την προσπάθεια μας στην διαπραγμάτευση των
ιατρικών συλλόγων για καλύτερες συνθήκες εργασίας με το Υπουργείο.

Συνάδελφοι είναι η μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται μέσα από την ραγδαία εξέλιξη στον χώρο της υγείας για την υποβάθμιση του ιατρικού επαγγέλματος να προχωρήσουμε ενωμένοι και να κάνουμε πράξη την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και να αντιληφθούμε ότι είναι η ώρα να πούμε ΟΧΙ στην εξευτελιστική σύμβαση του Υπουργείου Υγείας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους που πήραν μέρος στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση, καλούμε δε όλους τους έλληνες δερματολόγους
να στηρίξουν τις αποφάσεις της συνέλευσης και γνωρίζουμε όλοι μας , ότι μόνο ενωμένοι θα καταφέρουμε να εργαζόμεθα με συνθήκες αξιοπρέπειας,
που αρμόζουν στο ιατρικό λειτούργημα.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Δ.Α.

Προσοχή η ΕΕΔΑ συστήνει
Κανένας συνάδελφος να μην κάνει σύμβαση με κανένα ταμείο και να μην συνταγογραφεί σε ασφαλισμένους με το ταμείο των οποίων δεν εχει σύμβαση
Απόφαση Κεντρικού συμβουλείου Υγείας αρ.πρωτ.7474/27.7.2010)

Επιστολή στον Ι.Σ.Α. - Δερματολογία

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2010

Προς
τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα
του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Αγαπητοί Πρόεδρε και Γεν. Γραμματέα του ΙΣΑ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Α. Σύμφωνα με το Ν.Δ. 3366/20-23 Σεπτεμβρίου 1955 σχετικά με τις ιατρικές ειδικότητες, η ειδικότητα της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας έχει ως αντικείμενο, την μελέτη , την πρόληψη και την θεραπεία των δερματολογικών νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό και σε όλες τις ηλικίες. Εκ του νόμου λοιπόν εξετάζει και τα δερματολογικά προβλήματα και στην παιδική ηλικία και γι’ αυτό άλλωστε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την λήψη ειδικότητας αναφέρεται ρητώς και εκπαίδευση στην Παιδιατρική Δερματολογία (Π.Δ. 415/29-12-1994).

Β. Το ΚΕΣΥ με την απόφαση 29/25-06-2009 αποφάσισε ότι αναγνωρίζει στα πλαίσια της ειδικότητας της Παιδιατρικής πολλές εξειδικεύσεις ανάμεσα στις οποίες και την και την εξειδίκευση της Παιδιατρικής Δερματολογίας, παίρνοντας την απόφαση αυτή μόνο με την παρουσία του Καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και χωρίς να καλέσει όπως όφειλε τον Καθηγητή Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος εκ του νόμου (Άρθρο 83/Νόμος 2071/1992) είναι υπεύθυνος να συμβουλεύει το ΚΕΣΥ στα θέματα των επιμέρους εξειδικεύσεων της Δερματολογίας όπως και η Παιδιατρική Δερματολογία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 415/29-12-1994.

Γ. Εμείς ως Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας στην βάση ότι: ήδη έχουμε εκπαιδευτεί πλήρως για τα Δερματολογικά Νοσήματα στα παιδιά και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξασκείται από άλλες ειδικότητες, η ειδικότητα μας (Δερματολογία-Αφροδισιολογία.)

Δ. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες που οφείλουν να ενισχύσουν το διακριτό των ειδικοτήτων και την πλήρη διαφάνεια των κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων των συναδέλφων της ειδικότητας μας.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. της ΕΕΕΔΑ

Φ.Π.Α. αισθητικών πράξεων
Για την ενημέρωσή σας σχετικά με το ΦΠΑ των αισθητικών πράξεων ισχύουν τα κάτωθι:
Σύμφωνα με τον Ν.3842/2010 έχει θεσπιστεί το εξής: ΦΠΑ 11% στις Αισθητικές πράξεις των Ιατρών.

Εξ’ αυτής της διάταξης πρέπει:
α) Να γίνει Μεταβολή-Επέκταση στη Δ.Ο.Υ. στο Τμήμα ΜΗΤΡΩΟ για πράξεις υπαγόμενες στο ΦΠΑ.
β) Να υπάρχει ξεχωριστή σειρά Α.Π.Υ. για πράξεις υπαγόμενες στο ΦΠΑ.
γ)Να θεωρηθεί πρόσθετο «ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΛΑΤΩΝ»(για το συγκεκριμένο βιβλίο περιμένουμε από το Υπουργείο μήπως «τηρείται» με άλλο τρόπο)
δ) Επισημαίνουμε ότι εφόσον γίνει μεταβολή στο Μητρώο από εκεί και πέρα θα πρέπει να υποβάλλεται ανά τρίμηνο «Περιοδική Δήλωση ΦΠΑ» και στο τέλος του έτους «Εκκαθαριστική Δήλωση ΦΠΑ»
ε) Για το ΦΠΑ των Αγορών Παγίων και Δαπανών θα γίνεται στο τέλος του χρόνου Pro rata με την Εκκαθαριστική Δήλωση ΦΠΑ.
Κοινοποίηση διατάξεων που αφοορύν θέματα ΦΠΑ

Ι. Νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη

1. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22, από 1.7.2010 η απαλλαγή της νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης, καθώς και των στενά συνδεόμενων με αυτές παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που οι εν λόγω πράξεις πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Η απαλλαγή αυτή ισχύει και για λοιπούς οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

i. δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη κέρδους, τα ενδεχόμενα δε κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,
ii. η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων,
iii. οι απαλλαγές δεν πρέπει να δημιουργούν κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού.

2. Η συνδρομή των προϋποθέσεων, οι οποίες είναι σωρρευτικές, προκύπτει από τη σύσταση του οργανισμού και άλλα έγγραφα και ελέγχονται τα πραγματικά περιστατικά από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Όσον αφορά την προϋπόθεση περί μη δημιουργίας κινδύνου στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού, θα πρέπει να εξετάζεται εάν η απαλλαγή συγκεκριμένου ιδιωτικού οργανισμού θέτει σε δυσμενή θέση άλλους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου οι οποίοι υπάγονται στο φόρο.

3. Ως στενά συνδεόμενες, με τις υπηρεσίες νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης, παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, νοούνται μόνον αυτές που αποτελούν ένα απαραίτητο στάδιο της διαδικασίας παροχής των υπηρεσιών αυτών για να επιτευχθούν οι θεραπευτικοί και νοσηλευτικοί σκοποί και λογικά εντάσσονται στο πλαίσιο της παροχής τους, όπως φάρμακα, ορθοπεδικά προσθετικά, νοσοκομειακά αναλώσιμα, παροχή κλίνης και τροφής στους ασθενείς. Έσοδα των εν λόγω οργανισμών από τυχόν τηλεφωνική εξυπηρέτηση, εκμίσθωση συσκευών τηλεοράσεως, προς τους ασθενείς και τους συνοδούς τους, επίσης έσοδα από πράξεις μεσολάβησης, εκμίσθωσης μηχανημάτων, ερευνητικών εργασιών, κλπ, δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή και φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

4. Η παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης, καθώς και οι στενά συνδεόμενες με αυτές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών από κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, υπάγονται στο φόρο με το χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. (11%), σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1, του άρθρου 21 και της παραγράφου 10, του κεφαλαίου Β. Υπηρεσίες, του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α..

Σημειώνεται ότι έσοδα των εν λόγω προσώπων από τυχόν τηλεφωνική εξυπηρέτηση, εκμίσθωση συσκευών τηλεοράσεως, και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες προς τους ασθενείς και τους συνοδούς τους, επίσης έσοδα από πράξεις μεσολάβησης, εκμίσθωσης μηχανημάτων, ερευνητικών εργασιών, κλπ., φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή.

5. Με την ίδια διάταξη απαλλάσσονται από το φόρο και οι υπηρεσίες που παρέχονται στις εγκαταστάσεις θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο 1 (δημόσιοι οργανισμοί ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου). Επομένως στις εν λόγω μονάδες θεραπείας στις οποίες υπό ιατρική παρακολούθηση για λόγους υγείας γίνεται χρήση ιαματικών πηγών, εξακολουθούν να απαλλάσσονται το αντίτιμο του ιαματικού λουτρού, η τυχόν ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση και περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής τροφής, εφόσον αυτή παρέχεται στους λουόμενους ασθενείς από την επιχείρηση των θεραπευτικών λουτρών.

6. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1, του άρθρου 30, παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες των υπηρεσιών περίθαλψης και διάγνωσης, στην περίπτωση που αυτές δεν απαλλάσσονται, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΙΙ. Ιατρική περίθαλψη στο πλαίσιο άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων

1. Με την αντικατάσταση της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 συνεχίζουν να απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α. οι παροχές ιατρικής περίθαλψης, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων.

Η απαλλαγή αυτή καλύπτει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με σκοπό τη διάγνωση, περίθαλψη, πρόληψη και στο μέτρο του δυνατού θεραπεία ασθενειών ή ανωμαλιών της υγείας του ανθρώπου, οι οποίες πραγματοποιούνται από ιατρούς ή οδοντιάτρους στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή του παρέχοντος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), με την προϋπόθεση ότι τα νομικά πρόσωπα αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως φορείς παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.).

2. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με π.δ. 84/2001 (ΦΕΚ 70 Α΄), οι φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν διαθέτουν κλίνες νοσηλείας (άρθρο 14, π.δ. 84/2001). Έτσι υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη και απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α. οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από φυσικά πρόσωπα ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οδοντιάτρους στα ιδιωτικά τους ιατρεία και οδοντιατρεία, από ιδιωτικά πολυιατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

3. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απαλλαγή καλύπτει τους γιατρούς εργασίας, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1168/16.12.2008.

4. Με τη διάταξη αυτή συνεχίζουν να απαλλάσσονται από το φόρο και οι αμοιβές των ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, στην περίπτωση που δεν είναι μισθωτοί, και οι οποίες αφορούν περίθαλψη ασθενών των προσώπων αυτών. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που η αμοιβή του ιατρού δεν αφορά υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης αλλά προμήθεια για σύσταση πελατείας, τότε υπάγεται στο φόρο με τον κανονικό συντελεστή. Επίσης υπάγεται στο φόρο με τον κανονικό συντελεστή η αμοιβή ιατρών φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων με μέλη ιατρούς, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα, παροχής πληροφοριών για ιατρικά θέματα και μηχανήματα και γενικά υπηρεσίες που δεν έχουν σκοπό τη διάγνωση, περίθαλψη, πρόληψη και στο μέτρο του δυνατού θεραπεία ασθενειών ή ανωμαλιών της υγείας του ανθρώπου στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

5. Σημειώνεται ότι η απαλλακτική αυτή διάταξη συνεχίζει να καλύπτει υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης που παρέχονται από ψυχολόγους, μαίες, νοσοκόμους, φυσικοθεραπερυτές, ενώ η απαλλαγή καλύπτει από 1.7.2010 και τις υπηρεσίες που παρέχονται από λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

6. Υπηρεσίες από δερματολόγους, χειρούργους και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρείες, με τη χρήση λέϊζερ ή με άλλες τεχνικές της ιατρικής επιστήμης, οι οποίες δεν αποσκοπούν στην θεραπεία ασθένειας ή στην αποκατάσταση της υγείας, αλλά γίνονται για λόγους αισθητικής, υπάγονται στο φόρο με τον χαμηλό συντελεστή. Επομένως για την επιβολή ή μη Φ.Π.Α. σε κάθε περίπτωση, η διάκριση για την φορολογική μεταχείριση γίνεται ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο παρέχεται η υπηρεσία.

7. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των ιδιωτικών κλινικών και των «διαγνωστικών κέντρων» τα οποία δεν μπορούν να συμβληθούν απευθείας με το δημόσιο και λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς για την είσπραξη νοσηλίων και εξετάστρων και για την είσπραξη αυτών μεσολαβεί συμβεβλημένος ιατρός, γίνονται δεκτά τα ακόλουθα:

α) όσον αφορά τις υπηρεσίες των φορέων υγείας, οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο συνεχίζει να εφαρμόζεται η παράγραφος Α.1. της εγκυκλίου 1137236/6512/2090/Α0014/ΠΟΛ.1334/23.12.1996, δηλαδή ο συμβεβλημένος ιατρός για την είσπραξη των αμοιβών του φορέα υγείας για τον οποίο ενεργεί, εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο προς τον ασφαλιστικό φορέα χωρίς Φ.Π.Α. και στη συνέχεια ο φορέας υγείας εκδίδει φορολογικό στοιχείο ίσης αξίας (συμπεριλαμβανομένου και του παρακρατηθέντος φόρου εισοδήματος) προς τον ιατρό χωρίς Φ.Π.Α..

β) όσον αφορά τους φορείς υγείας οι υπηρεσίες των οποίων υπάγονται στο φόρο, ακολουθείται η διαδικασία ως άνω, με τη διαφορά ότι τόσο στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδει ο ιατρός όσο και στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδει ο φορέας υγείας αναλογεί Φ.Π.Α. με τον χαμηλό συντελεστή.

Η ανωτέρω ρύθμιση είναι μεταβατικού χαρακτήρα και ισχύει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προσαρμογής των εν λόγω προσώπων με τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως αυτή κατά περίπτωση έχει οριστεί (άρθρα 26 και 29 του ν. 3846/2010).

ΙΙΙ. Διάκριση μεταξύ των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22.

Για την αποφυγή συγχίσεων, όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως αυτές ισχύουν από 1.7.2010, διευκρινίζουμε τα εξής:

1. Στην παράγραφο δ΄ υπάγονται οι υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγείας, ενώ στην παράγραφο ε΄ υπάγονται οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, δηλαδή οι προϋποθέσεις που τίθενται στην περίπτωση δ΄ για τους ιδιωτικούς οργανισμούς δεν ισχύουν για την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας, η οποία υπάγεται στην περίπτωση ε΄.

2. Κατά συνέπεια και με σκοπό την ίση μεταχείριση ίδιων πράξεων:

- Υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης που παρέχονται από νοσηλευτικά ιδρύματα (φορείς δευτεροβάθμιας υγείας) στα εξωτερικά ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια που διαθέτουν, απαλλάσσονται από το φόρο με τις διατάξεις και τις προϋποθέσεις της περίπτωσης ε΄, της παραγράφου 1 του άρθρου 22.
- Υπηρεσίες διάγνωσης που πραγματοποιούνται από νοσηλευτικά ιδρύματα (φορείς δευτεροβάθμιας υγείας) σε ασθενείς που νοσηλεύονται σ’ αυτά υπάγονται στις διατάξεις της περίπωσης δ΄, κατά συνέπεια στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται, υπάγονται στο φόρο.
- Υπηρεσίες που παρέχονται από φορείς δευτεροβάθμιας υγείας, οι οποίες συνίσταται στην εκτέλεση ιατρικών ή οδοντιατρικών πράξεων οι οποίες, σύμφωνα με διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαγορεύεται να εκτελούνται από φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως χειρουργικές επεμβάσεις για τις οποίες δεν απαιτείται διανυκτέρευση, υπάγονται στην περίπτωση δ΄, κατά συνέπεια στην περίπτωση κερδοσκοπικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, υπάγονται στο φόρο με τον το χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α.
- Οι υπηρεσίες των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης εκτός Νοσοκομείων και Κλινικών του π.δ. 225/2000 (ΦΕΚ194/Α/7.9.2000) υπάγονται στην περίπτωση ε΄, κατά συνέπεια απαλλάσσονται από το φόρο. Επίσης απαλλάσσονται οι υπηρεσίες των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, στην περίπτωση που οι υπηρεσίες παρέχονται σε εξωτερικούς, μη νοσηλευόμενους ασθενείς των ιδιωτικών κλινικών που δεν απαλλάσσονται με την διάταξη της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22, ενώ οι ίδιες υπηρεσίες που παρέχονται σε νοσηλευόμενους ασθενείς υπάγονται στο φόρο.
- Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή Ν.Π.Ι.Δ. του π.δ. 395/1993, που λειτουργούν, αναλόγως με την άδεια λειτουργίας τους, ως πρωτοβάθμιοι ή ως δευτεροβάθμιοι ή ως μικτοί φορείς υγείας, διευκρινίζεται ότι απαλλάσσονται από το φόρο μόνο οι υπηρεσίες που παρέχονται σε εξωτερικούς ασθενείς που δεν διανυκτερεύουν στις εγκαταστάσεις τους (περίπτωση ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22).

Αίτηση - αναφορά προς ΚΕΣΥ

Αθήνα, 26 Απριλίου 2010
Αρ. Πρωτ.: 14
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΙΤΗΣΗ
Του Σωματείου με την επωνυμία «Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων –Αφροδισιολόγων», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Μιχαλακοπούλου, αρ. 155)

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Μέσα στην πληθώρα και την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που καλείστε να αντιμετωπίσετε χωρίς χρονοτριβή από τη νέα σας θέση, με την παρούσα επιτρέψετε μας να σας εκθέσουμε δύο ακόμα πολύ σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν χρόνια την κοινότητα των Δερματολόγων και των οποίων η αντιμετώπιση είναι κατεπείγουσα και επιβεβλημένη, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ι/ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Στο άρθρο 31 του Ν. 1397/83, όπως στη συνέχεια συμπληρώθηκε με το άρθρο 20 παρ. 2 του Ν. 2519/97, ορίστηκε ότι με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ. ορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και η διαδικασία για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας καθώς και κάθε σχετικό θέμα με την επαναξιολόγηση των μονάδων που παρέχουν ειδικότητα και τα κριτήρια αναγνώρισης αυτών ως εκπαιδευτικών κέντρων.


Σε συμμόρφωση με την εν λόγω διάταξη εκδόθηκε το ΠΔ 415/94, ενώ με Υπουργική Απόφαση κάθε φορά, βάσει της εξουσιοδοτικής αυτής διάταξης, του άρθρου 6 του Ν.Δ. 3366/55 και του άρθρου 3 του Ν. 1278/82 αναγνωρίζονται νοσοκομειακές μονάδες ως κατάλληλες για την άσκηση των γιατρών σε κάθε ιατρική ειδικότητα.

Δυστυχώς είμαστε πεπεισμένοι ότι πολλές από τις νοσοκομειακές μονάδες που έχουν οριστεί ως κατάλληλες, υπολείπονται υποδομής, στελέχωσης και επιστημονικής επάρκειας και δεν παρέχουν τα εχέγγυα κατάλληλης εκπαίδευσης για τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας, αφού οι προδιαγραφές τους δεν συμμορφώνονται ούτε με την Ελληνική ούτε με την αντίστοιχη κοινοτική νομοθεσία.

Για την κρίση σας αναφέρεται ότι στο Νοσοκομείο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., όπως προσφάτως πληροφορηθήκαμε, το υπάρχον Δερματολογικό Τμήμα, στελεχωμένο μόνο από έναν γιατρό Δερματολόγο, Διευθυντή, δίνει πλήρη ειδικότητα σε έναν ειδικευόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι η ειδικότητα είναι Δερματολογία –Αφροδισιολογία.

ΙΙ/ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 82 παρ. 3 του Ν. 2071/92 «Ειδικευόμενοι γιατροί που δεν μπορούν, για σοβαρούς λόγους υγείας, να συνεχίσουν την ειδικότητα τους, είναι δυνατόν, με αίτησή τους να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι σε άλλη ειδικότητα. Στους γιατρούς αυτούς δίνεται η δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης, η διάρκεια της οποίας είναι ίση προς τον απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση της νέας ειδικότητας…. Η διαπίστωση των λόγων υγείας γίνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του άρθρου 10 επ. του ΠΔ 611/77…. Η ανωτέρω διάταξη ισχύει και για τους γιατρούς που ήδη ειδικεύονται σε άλλη ειδικότητα για σοβαρούς λόγους υγείας για τον υπόλοιπο χρόνο της ειδίκευσής τους».

Με το άρθρο 9 παρ. 1 του Ν. 2194/94 προστέθηκε στο τέλος της παραπάνω παραγράφου, εδάφιο που έχει ως εξής: «οι ιατροί που πάσχουν από ομόζυγο β- μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και οι αιμορροφυλικοί, προσλαμβάνονται για ειδίκευση ως υπεράριθμοι, για την άσκησή τους στην ειδικότητα και στο νοσοκομείο ή κλινική της επιλογής τους», ενώ με το άρθρο 20 παρ. 11 του Ν. 2519/97 και 30 παρ. 11 του Ν. 3599/07 ορίστηκε ότι οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 2194/94 ισχύουν και τους γιατρούς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μετά συνοδού διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή λευχαιμία ή μυοκαρδιοπάθεια ή σκλήρυνση κατά πλάκας, μετά κλινικής αποδεδειγμένης συμπτωματολογίας, καθώς και για τους καρκινοπαθείς και τους πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, προκειμένου να ειδικευτούν ως υπεράριθμοι στην ειδικότητα και το νοσοκομείο της επιλογής τους, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των κλινικών, των τμημάτων και των εργαστηρίων του νοσοκομείου ατού (αυτή η τελευταία προϋπόθεση προστέθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 30 του Ν. 3599/07).

Με το άρθρο 41 του Ν. 3418/05 εξειδικεύτηκαν οι σοβαροί λόγοι υγείας του άρθρου 82 παρ. 3 του Ν. 2071/92, το οποίο και αντικαταστάθηκε ως εξής: «ειδικευόμενοι ιατροί, που πάσχουν από τις ασθένειες που αναφέρονται στο άρθρο 20 παρ. 11 του Ν. 2519/97 και δεν μπορούν για το λόγο αυτό να συνεχίσουν την ειδικότητά τους, είναι δυνατόν, με αίτησή τους, να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι σε άλλη ειδικότητα»

Επίσης, στο άρθρο 19 παρ. 9 ζ του Ν. 3106/03 ορίστηκε ότι: «στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 82 του Ν. 2071/92, όπως αυτό συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2194/94 και του άρθρου 20 παρ. 1 του Ν. 2519/97 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «με την ίδια διαδικασία των προηγούμενων εδαφίων προσλαμβάνεται ως υπεράριθμος έμμισθος για έναρξη ειδικότητα ή συνέχισης ειδικότητας ο ιατρός σύζυγος ή ένας συγγενής εξ αίματος μέχρι β΄ βαθμού, ιατρών κλάδου ΕΣΥ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Με το άρθρο 6 παρ. 8 του Ν. 3204/03 και το άρθρο 35 του Ν. 3252/04 το δικαίωμα να τοποθετηθούν ως άμισθοι υπεράριθμοι για ειδίκευση στην ειδικότητα που επιθυμούν παραχωρήθηκε και στους «μόνιμους υπαλλήλους που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ ή άλλους φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και στους μόνιμους υγειονομικούς υπαλλήλους του ΙΚΑ που έχουν πτυχίο ιατρικής».

Με το σύνολο των προαναφερόμενων και άλλων διατάξεων έχουν ρυθμιστεί ευεργετικές ρυθμίσεις για (α) τους αλλοδαπούς γιατρούς, (β) τους στρατιωτικούς, (γ) τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα και (δ) τους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες –πρωτίστως γι΄αυτούς- που τους διευκολύνουν στην απόκτηση ειδικότητας.

Ας σημειωθεί ότι ως προς την τέταρτη κατηγορία, με νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων κρίθηκε ότι οι ασθένειες που περιγράφει ο νόμος δεν είναι αποκλειστικά απαριθμούμενες αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια και κάθε άλλη πάθηση που μπορεί να επιφέρει ίδιας μορφής αναπηρία (ΣτΕ 1766/90, 1630/96, ΝΣΚ271/02).

Με την με αριθ. 2607/21.11.2005 απόφαση του Υφυπουργού Υγείας απαγορεύτηκε να αποδέχονται τα νοσοκομεία προς τοποθέτηση περισσότερους του ενός ανά Τμήμα υπεράριθμους, για λόγους υγείας, ιατρούς προς απόκτηση ειδικότητας, ενώ με την με αριθ. 14 της 195ης Ολομ./10.2.05/16.5.2005 απόφαση της Ολομέλειας του Κε.Σ.Υ. –που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Υγείας- καθορίστηκε το ποσοστό των υπεράριθμων γιατρών στο 30% του αριθμού των οργανικών θέσεων κατά ειδικότητα και νοσοκομείο, κατανεμημένο σε 15% για τους στρατιωτικούς και 15% για τους υποτρόφους αλλοδαπούς και τις λοιπές κατηγορίες.

Παρά τη φαινομενική σαφήνεια του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με το μέγιστο αριθμό ειδικευομένων η πραγματικότητα, σε ό,τι αναλογεί τουλάχιστον στη δική μας ειδικότητα, καταδεικνύει ότι:

Για την πλειονότητα των ιατρικών ειδικοτήτων, όπως ήδη γνωρίζετε, ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από τέσσερα έως έξι χρόνια. Για τη Δερματολογία, που δεν είναι νοσοκομειακή ειδικότητα ώστε να ισχυριστεί κανείς ότι χρειάζεται παραγωγή γιατρών για να καλυφθούν οι νοσοκομειακές ανάγκες, η αναμονή πολλές φορές ξεπερνά τα δέκα χρόνια, ενώ κατά τη διάρκεια της αναμονής έστω και ένα νούμερο διαφορά στη λίστα προτεραιότητας μετράει πολύ και μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τρία επιπλέον χρόνια αναμονής στο γιατρό.

Στα Δερματολογικά Τμήματα των Νοσοκομείων –μερικών εκ των οποίων, όπως καταγγέλλουμε ανωτέρω, η καταλληλότητα είναι αμφιλεγόμενη- εκπαιδεύεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός από τον ανώτατο προβλεπόμενο και αυτό εξαιτίας των λεγόμενων «αλεξιπτωτιστών» υπεράριθμων γιατρών, που ανήθικα και ανέντιμα «προσπερνούν» συνομήλικους συναδέλφους τους.

Η Δερματολογία είναι μακράν η πρώτη ειδικότητα σε υπεράριθμους γιατρούς: για την κρίση σας αναφέρονται περιπτώσεις γιατρών που επιλέγουν μία ειδικότητα χωρίς ζήτηση και αναμονή (Παθολογική Ανατομία, Κυτταρολογία) με άμεση πρόσβαση και χωρίς αναμονή και που «αίφνης», εξαιτίας «αλλεργικής δερματίτιδας» -ασθένειας που ούτε καν συγκαταλέγεται στις παραπάνω σοβαρές ασθένειες- μεταπηδούν στη Δερματολογία.

Θεωρούμε ότι το κράτος δεν μπορεί να εκταμιεύει από τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει (πολύτιμα κονδύλια) από τα έσοδα του Έλληνα φορολογούμενου για την παραγωγή ειδικευμένων γιατρών οι οποίοι, εκ των συνθηκών και χωρίς δική τους ευθύνη, θα έχουν ως μόνη επαγγελματική διέξοδο την ενασχόληση με την αποτρίχωση (laser) και την αισθητική Δερματολογία, χωρίς την πραγματική κοινωνική προσφορά με την οποία είναι συνυφασμένο το ιατρικό επάγγελμα.

Τα ανωτέρω γνωστικά αντικείμενα (laser & αισθητική Δερματολογία) αποτελούν βέβαια αναπόσπαστο μέρος της Δερματολογίας, θα είναι όμως σοβαρές οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, αν η ειδικότητα μας ελαχιστοποιηθεί με τον τρόπο αυτό.

Με τους αλλοδαπούς, τους στρατιωτικούς, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους «ασθενείς» έχουμε φθάσει σήμερα, ειδικά στα Νοσοκομεία της Αθήνας, στο σημείο να εκπαιδεύονται περισσότεροι γιατροί από όσες είναι οι κλίνες στο Δερματολογικό Τμήμα που υπηρετούν (!). Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε μεγάλο Νοσοκομείο της Αθήνας, εν μέσω απεργιακής κινητοποίησης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αίτημα την πρόσληψη νοσηλευτών ώστε να λειτουργήσει η ΜΕΘ, εξακολουθούσαν να διορίζονται νέοι ειδικευόμενοι Δερματολογίας.

Οι ευεργετικές διατάξεις για τους υπεράριθμους –που δεν ισχύουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα- καταργούν την ισονομία και τα ίσα δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Οι νέοι γιατροί που πράγματι επιθυμούν να ασκηθούν στη Δερματολογία –Αφροδισιολογία και να ασκήσουν την ειδικότητα αυτή, υπομονετικά αναμένουν επί έτη, άνεργοι και ανασφάλιστοι, βλέποντας εν τω μεταξύ συνομήλικους συμφοιτητές τους να καταλαμβάνουν μόνιμες θέσεις με μισθό, υγειονομική περίθαλψη και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η διάταξη για τους ασθενείς έχει οδηγήσει σε ψευδή πιστοποιητικά (εκδιδόμενα από ποιές επιτροπές, ελεγχόμενα σε βάθος χρόνου από ποιούς;) αλλά και σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκά φαινόμενο. Είμαστε σε θέση να σας βεβαιώσουμε μέσω της UEMS, ότι σε άλλα κράτη -μέλη οι ιατροί με αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια κρίνονται ακατάλληλοι για κλινικές ειδικότητες και για το λόγο αυτό ωθούνται σε εργαστηριακές. Ακόμα, λόγω των ειδικών συνθηκών που διέπουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, οι διατάξεις της ΕΕ για τα ΑΜΕΑ δεν είναι υποχρεωτικές αλλά επιλέγεται για ειδίκευση κατά περίπτωση ο ιατρός ο οποίος θεωρείται ο ικανότερος να επιτελέσει το έργο για το οποίο αμείβεται.

Επειδή τα δημογραφικά δεδομένα[1] καταδεικνύουν ότι ενώ σήμερα η αναλογία Δερματολόγων ανά 100.000 κατοίκους είναι 1,2 για τη Μεγάλη Βρετανία, 3,3, για τις ΗΠΑ, 4 για την Ισπανία, 5.9 για Γερμανία και Ιταλία και για τη χώρα μας δυστυχώς 8.2, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως αντιλαμβάνεστε, για τη δημόσια υγεία.

Επειδή η Ε.Ε.Ε.Δ.Α. εκπροσωπεί το σύνολο των Δερματολόγων που ασκούν το λειτούργημά τους στη χώρα μας και στους σκοπούς μας είναι πρωτίστως η προάσπιση των επαγγελματικών τους συμφερόντων και φυσικά η προαγωγή της υγείας του Ελληνικού λαού.

Επειδή οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου έχουν κωφεύσει στις συνεχείς υπομνήσεις μας.

Με βάση όλα τα ανωτέρω και Με δεδομένη τη γνώση και εμπειρία που έχετε αποκομίσει από την πολυετή θητεία σας ως μάχιμος γιατρός στο ΕΣΥ, ζητούμε να επανελέγξετε άμεσα και συνολικά τη διαδικασία για την αναγνώριση μονάδων ως κατάλληλων για την εκπαίδευση ειδικευόμενων, να καταγράψετε και να μας γνωρίσετε το συνολικό αριθμό των ειδικευομένων Δερματολόγων και να μεριμνήστε για την τροποποίηση άλλως την κατάργηση όλων των ευεργετικών διατάξεων για τους υπεράριθμους που καταστρατηγούν κάθε έννοια ισότητας

Είμαστε στη διάθεσή Σας για οποιεσδήποτε διασαφήσεις ή στοιχεία.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Ε.Ε.Δ.Α.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Α. ΑΣΒΕΣΤΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 1. Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
 2. Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
 3. Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία

Αναφορά προς ΚΕΣΥ

Αθήνα 9-6-2010
Προς
Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κ.Ε.Σ.Υ.)

ΑΙΤΗΣΗ - ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Σωματείου με την επωνυμία «Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων - Αφροδισιολόγων», που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Μιχαλακοπούλου αρ. 155) και εκπροσωπείται νόμιμα.

Κοινοποιούμενη και προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας).
………………………………………

Έχω την τιμή να θέσω υπ’ όψιν σας τα ακόλουθα:
Είμαι επιστημονικό σωματείο νομίμως συσταθέν και μέλη μου είναι ιατροί έχοντες την ειδικότητα του δερματολόγου – αφροδισιολόγου.Εις τον κύκλο των ιατρικών πράξεων που επιχειρούν οι άνω ιατροί περιλαμβάνεται και η θεραπεία ασθενών οι οποίοι πάσχουν από Μυρμηγκιές, Θηλώματα, Κονδυλώματα, Σμηγματορροϊκή Υπερκεράτωση, Ακτινικές Υπερκερατώσεις, Αγγειοκεράτωμα του οσχέου, Αγγειοκεράτωμα του Midelli, Ακμή χηλοειδή, Ακροχόνδρονες, Βλεννώδη κύστη των δακτύλων, Βλεννώδη κύστη των χειλέων, Δερματοϊνωμα, Επώδυνο οζίδιο του ωτός, Εφηλίδες, Λεϊσμανίαση.

Για την θεραπεία των ασθενών αυτών de lege artis χρησιμοποιείται και η μέθοδος της «πρόκλησης δερματικής βλάβης δι’ ειδικού μηχανήματος ηλεκτροπηξίας ή κρυοπηξίας».

Για την επίτευξη του επιθυμητού προς ίαση του ασθενούς αποτελέσματος δικαιολογούνται σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 18 απόφαση της 178ης/6-2-2003 Ολομελείας σας από μία έως είκοσι συνεδρίες κατά την κρίση πάντοτε του θεράποντος δερματολόγου ιατρού.

Το καθεστώς αυτό ετροποποιήθη δια της μεταγενεστέρας κατά το έτος 2008 εκδοθείσης υπ’ αριθμ. 2 αποφάσεως της 214ης/17-1-2008 Ολομελείας σας, η οποία και έγινε αποδεκτή υπό του κατά τον χρόνο εκείνο αρμοδίου Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η οποία καθόρισε ότι οι συνεδρίες για την θεραπεία του ασθενούς τούτου θα καθορίζονται κατά την κρίση του θεράποντος δερματολόγου ιατρού από μία έως δεκαπέντε.

Η πληρωμή των ως άνω γενομένων ιατρικών πράξεων, τόσον για τις δαπάνες όσον και για την αμοιβή των θεραπόντων ιατρών, που αναφέρονται στην θεραπεία ασθενών ασφαλισμένων στο Δημόσιο γίνεται μέσω του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) μετά από έλεγχο των οικείων δικαιολογητικών.

Η τακτική αυτή ακολουθείται εις όλη την Επικράτεια, πλην όμως προσφάτως παρετηρήθη το φαινόμενο παρεκτροπής από την ως άνω ακολουθουμένη τακτικήν εις την περιφέρεια του Ο.Π.Α.Δ. Ιωαννίνων, ο οποίος αιφνιδίως, αναιτιολογήτως και όλως παραδόξως αρνείται την έγκριση της πληρωμής και μάλιστα αναδρομικώς από τον Απρίλιο του 2009, των ποσών τα οποία οφείλονται παρ’ αυτού με τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι δικαιολογείται έγκριση δαπάνης μόνον για μία συνεδρία εις έκαστον πάσχοντα ασθενήν, ουχί δε και για περισσότερες της μιας, έστω και αν αυτές είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες για την θεραπεία του ασθενούς, σύμφωνα με τους ενδεδειγμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

Από την συμπεριφορά αυτή του Ο.Π.Α.Δ. της περιοχής Ιωαννίνων έχει δημιουργηθεί αναστάτωση και απορία εις όλα τα μέλη μου ιατρούς – δερματολόγους, καθ’ όλη την Επικράτεια, η οποία είναι δυνατόν να προξενήσει προβλήματα στην προσήκουσα άσκηση των καθηκόντων τους με δυσμενή για την υγεία των πασχόντων αποτελέσματα.

Την αγωνία των ως άνω μελών μου αναγκάζομαι να θέσω υπ’ όψιν σας και να σας παρακαλέσω όπως εις τον κύκλο των αρμοδιοτήτων σας ευαρεστηθείτε και προβείτε στις κατά την κρίση σας απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διευκρινισθεί το ζήτημα εάν σε μία συνεδρία μπορούν να γίνουν δύο ή και περισσότερες και μέχρι πόσες κατά μέγιστο βαθμό προκλήσεις όταν η πάθηση το απαιτεί (π.χ. Ηλεκτροπηξία πολλαπλών οξ. κονδυλωμάτων ή κρυοπηξία πολλαπλών ακτινικών υπερκερατώσεων κ.ο.κ.).

Ωσαύτως παρακαλούμε να διευκρινισθεί παρ’ υμών μέχρι ποίου αριθμού δικαιολογούνται συνεδρίες για την θεραπεία του οικείου ασθενούς, ως επίσης ότι δεν δικαιολογείται η άρνηση πληρωμής εκ μέρους του Ο.Π.Α.Δ. Ιωαννίνων, και μάλιστα αναδρομικώς, των πέραν της μιας συνεδριών.

Παρακαλούμε θερμότατα για την αποδοχή της παρούσης μας και είμεθα στην διάθεση σας να σας παράσχουμε πάσα διευκρίνιση εάν κρίνετε τούτο αναγκαίο.

Για το Δ.Σ.
Η Γεν. Γραμματέας Η Πρόεδρος

Μ. Λουκάτου Α. Ασβέστη

4th European Board Examination in Dermato-Venereology
Το Συμβούλιο της UEMS του τομέα Δερματολογίας Αφροδισιολογίας

Ανακοινώνει:
Τις ετήσιες εξετάσεις για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Δερματολογίας –Αφροδισιολογίας (4th European Board Examination in Dermato-Venereology). Οι εξετάσεις θα λάβουν χώρα στο University Medical Campus στην Frankfurt /Main ,SternKai, Germany, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Αυγούστου 2010. Οι εξετάσεις θα καλύψουν όλα τα θέματα της Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας σύμφωνα με το European Curriculum Teaching Program της UEMS –Dermatology. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον καθηγητή H. Gollnick (Past President Section and Board Dermato-Venereology, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Νέα από την UEMS

Σας μεταφέρουμε μία θέση – ορισμό από το Ευρωπαικό Board Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας που διατυπώθηκε στην συνάντηση της UEMS-EBDV στην Μπρατισλάβα (04-04-2009) και έχει ως εξής:

Η επανορθωτική, κοσμητική και αισθητική Δερματολογία είναι ένα μέρος της ειδικότητας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας που σκοπό έχει την βελτίωση της κατάστασης του υγιούς και πάσχοντος δέρματος σε επιστημονική και ιατρική βάση. Βασίζεται στις ειδικές γνώσεις που από την εκπαίδευση τους έχουν οι δερματολόγοι-αφροδισιολόγοι, όσον αφορά στην δομή και λειτουργία του υγιούς και πάσχοντος δέρματος και βλεννογόνων. 

Οποιαδήποτε επεμβατική και μη επεμβατική διαδικασία που σκοπεύει στην βελτίωση του δέρματος μπορεί να έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Για τον λόγο αυτό, η σωστή διάγνωση και εξειδικευμένη γνώση των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών και των περιορισμών των μεθόδων που εφαρμόζονται είναι απαραίτητη.

Τούτο είναι ακόμα πιο σπουδαίο όταν αντιμετωπίζονται καθαρά αισθητικά προβλήματα, χωρίς υποκείμενη δερματολογική νόσο. Για τον λόγο αυτό, για να διασφαλιστθεί η ποιόηττα φροντίδας και η κατά το δυνατό αποφυγή ανεπιθυμήτων ενεργειών, επανορθωτικές, κοσμητικές και ασιθητικές θεραπείες θα πρέπει να εκτελούνται, σύμφωνα με τον ορισμό της Medical Act (Ιατρική Πράξη) της UEMS είτε από τους έχοντες ειδικότητα και ειδική εκπαίδευση προς τούτο δερματολόγους-αφροδισιολόγους, ή από άλλες ειδικότητες των οποίων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια της ειδικότητας τους περιλαμβάνει την ανάλογη εκπαίδευση (Πλαστικοί Χειρούργοι, ΩΡΛ, Οφθαλμίατροι, Γναθοχειρουργοί).

Ακριβής μετάφραση
Κ.Ασβέστη

Αποτελέσματα εκλογών ΕΕΕΔΑ 12/12/2009
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΑΒΑΝ:

 • ΑΣΒΕΣΤΗ Α. 150
 • ΛΟΥΚΑΤΟΥ Μ. 77
 • ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΟΣ Π. 58
 • ΠΑΛΑΣΚΑΣ Κ. 46
 • ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ Π. 45
 • ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ Γ. 44
 • ΓΟΥΛΑ Μ. 39

Εκλογές 2009
Αθήνα 20 Νοεμβρίου 2009

Προς τα Τακτικά Μέλη της Επαγγελματικής Ένωσης Ελλήνων Δερματολόγων Αφροδισιολόγων

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Εφορευτική Επιτροπή των αρχαιρεσιών που εξελέγη κατά την Γενική Συνέλευση της 26ης Σεπτεμβρίου 2009 σας ενημερώνει, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κατά την Γενική Συνέλευση της 12ης Δεκεμβρίου 2009, ημέρα Σάββατο (μαζί με τις εκλογές της ΕΔΑΕ ) στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL στην Αθήνα και από 13:30 μ.μ. έως 15:30 μ.μ. μετά την Επιστημονική Συνεδρία της ΕΔΑΕ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη της Επαγγελματικής Ένωσης. Όσοι δεν είναι ταμειακώς τακτοποιημένοι, θα πρέπει να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες τους μέχρι την ημέρα των εκλογών με κατάθεση στον λογαριασμό της EUROBANK GR 0026 0034 71 01014 23032 στο όνομα του κ. Κατσαντώνη (Ταμίας της Ένωσης) και αποστολή της απόδειξης κατάθεσης στο Fax 210 7751236,και αυτοπροσώπως την ίδια ημέρα των εκλογών.

Τα μέλη μπορούν να ψηφίσουν είτε αυτοπροσώπως κατά την ημέρα των εκλογών είτε με συστημένη επιστολή του σφραγισμένου λευκού φακέλου που θα περιέχει το σταυροδοτημένο ψηφοδέλτιο.

Για όσους προτιμήσουν την δια αλληλογραφίας ψηφοφορία θα βάλουν το ψηφοδέλτιο σταυροδοτημένο μέσα στον λευκό φάκελο (που πρέπει να παραμείνει λευκός ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗ ΓΡΑΦΕΙ ΟΝΟΜΑ ) και στην συνέχεια σε δεύτερο, εξωτερικό, ξεχωριστό φάκελο τον οποίο θα ταχυδρομήσουν στην ακόλουθη διεύθυνση:

Φωκίωνος Νέγρη 76, ΤΚ. 11361, Κυψέλη
Υπόψη Προέδρου Εφορευτικής Επιτροπής
Παπαλεξάτου Ευτυχίας , τηλ. 6977202954

Εξαιτίας των Εορτών των Χριστουγέννων η κίνηση στα ΕΛΤΑ θα είναι ως γνωστό ιδιαίτερα αυξημένη, για το λόγο αυτό παρακαλούμε πολύ όπως οι συστημένες επιστολές σταλούν με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος για να παραληφθούν από την Εφορευτική Επιτροπή μέχρι και την προηγούμενη των αρχαιρεσιών την 11η Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 13:00 μ.μ.

 • Στο ψηφοδέλτιο για τα μέλη του Δ..Σ. μέχρι 7 σταυρούς.
 • Στο ψηφοδέλτιο για τα μέλη του Π.Σ. μέχρι 3 σταυρούς και
 • Στο ψηφοδέλτιο για την Εξελεγκτική Επιτροπή μέχρι 3 σταυρούς

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς η
Εφορευτική Επιτροπή

ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΤΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΟΥΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Πεπραγμένα
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από την 2ετή παρουσία μας στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Δ.Α. οφείλουμε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για το έργο μας και τις προσπάθειες που κατέβαλε όλο το Δ.Σ. :
1.Ολοκλήρωση του site της Ε.Ε.Ε.Δ.Α. www.enosiderma.gr το οποίο έχει ένα μέρος ανοιχτό για το κοινό και ένα μέρος προσβάσιμο με κωδικό μόνο για τα μέλη. Στο μέρος χρήσιμες πληροφορίες, ανοιχτό για το κοινό, υπάρχουν με κατανοητό τρόπο πληροφορίες για δύο από τα κορυφαία θέματα που απασχολούν τους ασθενείς μας, το κακόηθες μελάνωμα και την εξέταση των σπίλων αφ’ ενός, και πληροφορίες για την τριχόπτωση και την θεραπεία της εφ’ ετέρου.

Ο δερματολόγος έχει την δυνατότητα να εκτυπώσει το κείμενο και να το δώσει στους ασθενείς του, υπό μορφή επιπλέον εξηγήσεων μετά από μία σχετική δερματολογική επίσκεψη.

Πολύ σύντομα είναι έτοιμα και θα προστεθούν επιστημονικές σαφώς διατυπωμένες πληροφορίες για θέματα αισθητικής δερματολογίας και θεραπειών laser. Επίσης υπάρχει μεταφρασμένο το κείμενο της UEMS που αφορά στην εκπαίδευση των ειδικευομένων στην Δερματολογία, ώστε να είναι ξεκάθαρο στο κοινό όλο το φάσμα των νοσημάτων που μπορούν και πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν από τον δερματολόγο.

Στην περιοχή των μελών υπάρχει κατ’ αρχάς ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, ένα κείμενο ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο για τους νέους όσο και για τους παλιούς γιατρούς, γιατί περιλαμβάνει την ουσία της καθημερινής μας πρακτικής, ή τουλάχιστον αυτό που θα έπρεπε να είναι…Υπάρχουν οι προτεινόμενες τιμές των ιατρικών πράξεων, για το ύψος των οποίων δεχτήκαμε κριτική.

Σας τονίζουμε ότι είναι απλά προτεινόμενες, αλλά σας προτρέπουμε να μην κατεβάζετε πολύ τις τιμές, για ευνόητους λόγους. Ο κ. Μπραζιώτης ευγενικά μας παραχώρησε το τεκμηριωμένο κείμενο του που αφορά στην οργάνωση-εξοπλισμό-λειτουργία του εξωνοσοκομειακου ιατρείου.

Υπάρχει επίσης σε μετάφραση ένα εκτενές άρθρο από το Archives of Dermatology που αναφέρεται στον τρόπο που παίρνουν έγκριση από το FDA τα διάφορα μηχανήματα για κοσμητική χρήση (συμπεριλαμβανομένων και των laser), που είναι απαραίτητο να διαβαστεί απ’ όλους όσους σκοπεύουν να προβούν σε αγορά τέτοιων μηχανημάτων.

Υπάρχει επίσης το γνωστό ερωτηματολόγιο που έχουμε κατά καιρούς μοιράσει και βοηθά στο να γνωρίζουμε τον προσανατολισμό των μελών μας που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Γινόμαστε αποδέκτες ερωτήσεων από το κοινό όπως : ¨Ποιος γιατρός κάνει χαρτογράφηση σπίλων στην Θεσσαλονίκη;¨ και θα θέλαμε πολύ να δίνουμε σαφείς απαντήσεις, δίνοντας τα ονόματα όλων των συναδέλφων.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γνωρίζουμε με τι ασχολείται ο καθένας αν δεν μας το πείτε.

Στην συνέχεια στις ¨Χρήσιμες Πληροφορίες ¨ μπορείτε να βρείτε μια σειρά από διευθύνσεις, τηλέφωνα και το όνομα του υπεύθυνου από εργαστήρια του Δημόσιου Τομέα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην καθημερινή σας πράξη, όπως για παράδειγμα : Ηπατολογικό Εργαστήριο Β Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιματοπαθολογοανατομικό Εργαστήριο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Ινστιτούτο Παστέρ κτλ.

Υπάρχουν επίσης πρακτικές οδηγίες που δύσκολα θα βρείτε αλλού μαζεμένες : για την φροντίδα και αποστείρωση των εργαλείων, για την φροντίδα των ελκών με κατάλογο των εταιρειών εμπορίας ειδών για τα έλκη των κ. άκρων (ευχαριστούμε την κ. Ζακοπούλου), οδηγίες για την κνίδωση (δίαιτα κι εργαστηριακό έλεγχο) και για τις επιδερμικές δοκιμασίες (ευχαριστούμε την κ. Κατσαρού), ένας οδηγός των ανοσοιστοχημικών δεικτών για την καλύτερη κατανόηση μιας παθολογοανατομικής έκθεσης (ευχαριστούμε τον κ.Κανιτάκη), ο προτεινόμενος έλεγχος πηκτικότητας προ της χρήσης αντισυλληπτικών (ευχαριστούμε τον γυναικολόγο κ. Σαμαρά).

Τέλος προσθέτουμε ένα τελευταίο κομμάτι για τον τρόπο σύστασης ιατρικών εταιρειών κι ευχαριστούμε πολύ τον κ. Βασίλη Μιχαλόπουλο (υπεύθυνο των οικονομικών της Ε.Ε.Ε.Δ.Α.) για τον χρόνο που αφιέρωσε.

Σας παραθέτουμε την αναλυτική επισκεψιμότητα του site:

ΜΗΝΑΣ  ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ  ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ 
ΣΕΛΙΔΕΣ
ΠΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ
ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 
ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ SITE
Jan 2009 85 121 1653 5686
Feb 2009 404 474 4673 18061
Mar 2009 406 458 3181 13848
Apr 2009 467 548 3093 15031
May 2009 718 808 5004 22731
Jun 2009 1593 1811 8853 49334
Jul 2009 2911 3374 16365 91781
Aug 2009 2865 3249 15858 88872
Sep 2009 3269 3832 18079 105810
Oct 2009 2102 2434 11707 63791

2.Μας δίνει χαρά και κουράγιο για νέες προσπάθειες ο διπλασιασμός των μελών μας μέσα σε 2 χρόνια. Αισίως έχουμε φτάσει τα 450 μέλη.

3.Οργανώσαμε με μεγάλο κόπο ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο με σκοπό να διερευνήσουμε της δραστηριότητες και τον αριθμό των συναδέλφων. Η ανταπόκριση δεν ήταν πολύ μεγάλη, αλλά προσδοκούμε μεγαλύτερη συμμετοχή στο μέλλον.

4.Επί δύο συνεχή έτη οργανώσαμε δύο χοροεσπερίδες με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων μας και την οικονομική ενίσχυση της Ένωσης και ελπίζουμε να καθιερωθεί.

5.Έγινε οργάνωση της γραμματείας μας, με λειτουργία σε καθημερινή 4ωρη βάση ώστε να υπάρχει ενημέρωση των μελών για οποιοδήποτε θέμα. Επίσης δημιουργήσαμε την καλύτερη υποδομή για την λειτουργία της γραμματείας (e-mail, φωτοαντιγραφικό-εκτυπωτής)

6.Με στόχο την προβολή της ειδικότητας μας, των ιδιωτών συναδέλφων των πόλεων και για να προφυλάξουμε το αντικείμενο μας από άλλες ειδικότητες σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, οργανώσαμε ομιλίες σε σχολειά με κύριο θέμα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μετά την εκφρασμένη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να περιλάβει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο λύκειο, πρέπει όλοι να φροντίσουμε να συμμετέχουμε πιο ενεργά σ’ αυτό το πρόγραμμα Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να κάνουν μάθημα στο σχολείο της περιοχής τους, ας απευθυνθούν στη γραμματεία μας για περισσότερες πληροφορίες.

7.Ολοκληρώσαμε την μελέτη για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Ερευνήσαμε και σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τις προτάσεις της αγοράς .

8.Όσον αφορά τις νομικές μας ενέργειες για διάφορα θέματα σας παραθέτουμε τον κάτωθι κατάλογο:

ΑΡ ΠΡΩΤ 60 / 27.06.08 ΠΡΟΣ ΕΣΡΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ EXTRA3 ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.

ΑΡ ΠΡΩΤ 72/ 15.07.08 ΠΡΟΣ ΕΣΡ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ,ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ EXTRA3.

ΑΡ ΠΡΩΤ 75/29/08/08 ΠΡΟΣ Ι.Σ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟ.

ΑΡ ΠΡΩΤ78/08.10.08 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ¨ΜΗΤΕΡΑ¨ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΨΟΥΣ 1.000.000 ΕΥΡΩ.

ΑΡΠΡΩΤ 79/23.10.08 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ,ΕΔΑΕ,ΠΙΣ,ΙΣΑ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ.

ΑΡΠΡΩΤ 81/ 11.11.08 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ¨ΜΗΤΕΡΑ¨ ΚΟΙΝ.: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ,ΙΣΑ. ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ¨ΜΗΤΕΡΑ¨ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΨΟΥΣ 1.000.000 ΕΥΡΩ.

ΑΡΠΡΩΤ 88/ 13.01.09 ΠΡΟΣ : ΚΕΣΥ,ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ,ΕΔΑΕ. ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΕΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ LASER ΚΑΙ ΦΩΤΟΛΥΣΗΣ.

ΑΡΠΡΩΤ 93/27.01.09 ΠΡΟΣ ESPRESSO ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΝΕΟΤΙΣ

ΑΡΠΡΩΤ33/30.01.09 ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ VENUS light.

ΑΡΠΡΩΤ 96/06.02.09 ΠΡΟΣ :ΚΕΣΥ,ΥΠ.ΕΜΠΟΡΙΟΥ,ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΑΙΤΗΜΑ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

ΑΡΠΡΩΤ105/21/04/09 ΠΡΟΣ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ ΣΜΑΡΩΣ

ΑΡΠΡΩΤ 41/ 30/06/09 ΠΡΟΣ ΚΕΣΥ,ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΙΤΗΣΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ EUROBANK.

Υποβολή υποψηφιοτήτων

Αθήνα 15 Οκτωβρίου 2009 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Εφορευτική Επιτροπή , που εξελέγη κατά την Γενική Συνέλευση της 26ης Σεπτεμβρίου 2009, σύμφωνα με το Άρθρο 18 του Καταστατικού συγκροτήθηκε σε σώμα, ως εξής:

 • Παπαλεξάτου Ευτυχία Πρόεδρος
 • Επιτροπάκη Αγγελική Μέλος
 • Κουτής Ευάγγελος Μέλος
 • Ναούμ Χρήστος Αναπληρωματικός

Η ημερομηνία εκλογών ορίσθηκε η 12η Δεκεμβρίου 2009.

Σύμφωνα με τη διαδικασία των Αρχαιρεσιών, που προβλέπεται από το άρθρο 19 του Καταστατικό της Ένωσής μας, καλούνται όσες και όσοι από τους συναδέλφους, έχουν το τίτλο του Τακτικού μέλους της Ένωσης, είναι ταμειακά τακτοποιημένοι και θέλουν να υποβάλουν υποψηφιότητα, τόσο για το Διοικητικό Συμβούλιο, όσο για την Εξελεγκτική Επιτροπή και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης, να αποστείλουν συστημένη επιστολή στη διεύθυνση της Ένωσης, Μιχαλακοπούλου 155, Τ.Κ. 11527, Αθήνα, μέχρι 13/11/2009.

Μπορείτε επίσης να δηλώσετε την πρόθεσή σας για υποψηφιότητα στις Αρχαιρεσίες και με Fax στον αριθμό: 210 7751236, καθώς και με email στην διεύθυνσηΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη της Επαγγελματικής Ένωσης. Όσοι δεν είναι ταμειακώς τακτοποιημένοι, θα πρέπει να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες τους μέχρι την ημέρα των εκλογών με κατάθεση στον λογαριασμό της EUROBANKGR0026 0034 71 01014 23032 στο όνομα του κ. Κατσαντώνη (Ταμίας της Ένωσης) και αποστολή της απόδειξης κατάθεσης στο Fax 210 7751236. Οι συνάδελφοι που θα εγγραφούν για πρώτη φορά την ημέρα των εκλογών δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Με τιμή
Η Εφορευτική Επιτροπή

Παπαλεξάτου Ευτυχία
Επιτροπάκη Αγγελική
Κουτής Ευάγγελος

Π.Ε.Π. Επιστημόνων - Ελεύθερων Επαγγελματιών

Αγαπητοι συναδελφοι

Οπως ηδη γνωρίζετε στις 28-8-2009 εκδοθηκε υπουργικη αποφαση προκυρηξησ για την ενισχυση επιστημονων-ελευθερων επαγγελματιων μεσα από τα επιχειρηματικα προγραμματα (πεπ) του εσπα 2007-2013.

στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος ενισχύονται οικονομικά (δωρεάν επιχορήγηση) επιστήμονες- ελεύθεροι επαγγελματίες για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών μέσα από την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και για σύνολο επιχορηγούμενου προυπολογισμού που κυμαίνεται από:

α) 10.000,00 € έως 40.000,00 € με ποσοστό ενίσχυσης 50% για αυτούς που η έναρξη επιτηδεύματος είναι πρίν την1/1/2004 και από:
β) 6.250,00€ έως 25.000,00€ με ποσοστό ενίσχυσης 80% για αυτούς που έχουν κάνει έναρξη μετά την 1/1/2004.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι τροποποιήσεις σε αυτές επιτεύχθηκαν μετά από έντονες παρεμβάσεις του ΠΙΣ και των επαγγελματικών ενώσεων ιατρικών ειδικοτήτων ώσπου έγιναν δεκτές στις 10-9-2009

 • ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
 • ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
 • ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ Β' ή Γ' ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ (1) ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (τουλάχιστον για το οικονομικό έτος 2009 - διαχειριστική χρήση 2008)
 • ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΦΜ ΕΓΚΥΡΟ, ΕΝΕΡΓΟ
 • ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΗ ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1/1/2009
 • ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ
 • ΟΣΟΙ ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1η/1/2004 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ Μ.Ο ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΙΝΑΚΑ:

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΚΤΟΣ ΝΗΣΩΝ)
& Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Ιατροί

35.000€

28.000€

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ (ΚΑΔ 2008)

 • Ιατροί: 86.22.11 και 86.22.19

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 • ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΣΧΕΣΗ ΕΞΗΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΦΟΣΟΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1 ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.
 • ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/2004 ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΟΡΙΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

 • ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε1 ΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (1/1-31/12/2008)
 • ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ/ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ ΝΕΟΥ ΚΑΔ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
 • ENTYΠΟ Ε7 ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (1/1-31/12/2008) ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΑΦΟΡΑ: ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ)

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΔΕΛΕΧΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΘΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝ Η ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ. ΒΕΒΑΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ. ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦ:210-7711386.

Ο Πρόεδρος Η Γραμματεία

Αίτηση - αναφορά προς το Κ.Ε.Σ.Υ.

ΑΙΤΗΣΗ - ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Σωματείου με την επωνυμία «Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων – Αφροδισιολόγων» που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Μιχαλακοπούλου αρ. 155) και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ., κατοικοεδρεύοντα ενταύθα.
Κοινοποιούμενη
Και στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατοικοεδρεύοντα ενταύθα.
……………………………….
Έχομε την τιμή να σας εκθέσομε τα ακόλουθα:
Είμαι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με νόμιμη σύσταση και λειτουργία και μέλη μου είναι ιατροί έχοντες την ειδικότητα του δερματολόγου – αφροδισιολόγου.

Τον τελευταίο καιρό, σε καθημερινή βάση, γινόμεθα αποδέκτες διαμαρτυριών από ιατρούς δερματολόγους μέλη μας, ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι διαμαρτύρονται εντόνως για τη διαφημιστική καμπάνια των Τραπεζών «Πειραιώς» και «Eurobank» δια των Μ.Μ.Ε..

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς μέσω των πιστωτικών καρτών της προσφέρει στους πελάτες της απεριόριστο αριθμό επισκέψεων για προβλήματα που εμπίπτουν στο πεδίο της Π.Φ.Υ. έναντι συμβολικού αντιτίμου 20 ευρώ ανά επίσκεψη και διαγνωστικών εξετάσεων με έκπτωση 25% κ.λ.π., η δε «Eurobank» μέσω του προγράμματος της «Υγεία Medifree» προσφέρει απεριόριστο αριθμό επισκέψεων σε διάφορες ειδικότητες εντελώς δωρεάν, οι δε υπηρεσίες αυτές παρέχονται από το ιατρικό δυναμικό των Κλινικών που ανήκουν στον όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Το Δ.Σ. του σωματείου μας συζήτησε το θέμα και απεφάσισε να ζητήσει από την αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή Ιατρικής Διαφήμισης του Κ.Ε.Σ.Υ. να επιληφθεί του ζητήματος και με αιτιολογημένη απόφασή της να εισηγηθεί τις κατά την κρίση της επιβαλλόμενες διοικητικές κυρώσεις προς τον κ. Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 παρ. 4 του Ν. 1278/1982.

Όπως είναι γνωστό, η ιατρική διαφήμιση απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις του Α.Ν. 1565/1939 αλλά και του ΚΙΔ. Επιπλέον, στις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2194/1994 (ΦΕΚ Α΄34) «Αποκατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2256/1994 (ΦΕΚ Α΄96) «Συμβούλια κρίσης και επιλογής ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού και άλλες διατάξεις» και συμπληρώθηκαν με την παράγραφο 6 του άρθρου 9 του Ν. 2345/1995 (ΦΕΚ Α΄213), ορίζεται ότι:

 1. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού απαγορεύεται η ιατρική διαφήμιση, καθώς και η διαφήμιση εκ μέρους ιδιωτικών ιατρείων και οδοντιατρείων, ιδιωτικών πολυιατρείων, ιδιωτικών οδοντιατρικών κέντρων, πολυδύναμων ή μη διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων ή ιδιωτικών κλινικών.
 2. Στην έννοια της παραπάνω απαγορεύσεως υπάγεται ενδεικτικά οποιαδήποτε ανάρτηση σε δημόσιο χώρο διαφημιστικών πινακίδων ή επιγραφών, αγγελίες, δημοσιεύματα, διαφημιστικά έντυπα ή ανακοινώσεις, με οποιοδήποτε μέσο δημοσιότητας, που γίνονται με σκοπό τη διαφήμιση. Στις παραπάνω απαγορεύσεις δεν υπάγεται η ανάρτηση πινακίδων στο κτίριο εργασίας των ιατρών, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ιατρικών συλλόγων.
 3. Η παράβαση της διατάξεως αυτής τιμωρείται διοικητικώς με:
  α) χρηματική ποινή ενός έως δέκα εκατομμυρίων δραχμών για κάθε πράξη και διακοπή των συμβάσεων με το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς από ένα (1) μήνα έως ένα (1) έτος,
  β) ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ή άδειας λειτουργίας μέχρι ένα (1) έτος. Σε περίπτωση υποτροπής, η άδεια αφαιρείται οριστικά. Οι ποινές αυτές επιβάλλονται είτε κεχωρισμένως είτε και σωρευτικά ανάλογα με τη βαρύτητα της παραβάσεως.
  Προκειμένου περί εταιρειών που εδρεύουν στην αλλοδαπή η προβλεπόμενη χρηματική ποινή επιβάλλεται στον αντιπρόσωπό τους ή σε εκείνον κατ’ εντολή του οποίου συντελέστηκε η απαγορευμένη διαφημιστική πράξη.
 4. Οι παραπάνω διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από εισήγηση του Κ.Ε.Σ.Υ., το οποίο για τον έλεγχο και τη διαπίστωση των παραβάσεων του άρθρου αυτού συγκροτεί μόνιμη ειδική πειθαρχική επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 4 του Ν. 1278/1982.

Το προϊόν των επιβαλλόμενων χρηματικών ποινών αποτελεί έσοδο του Δημοσίου, το οποίο βεβαιώνεται στο δημόσιο ταμείο και εισπράττεται κατά τη διαδικασία των διατάξεων περί βεβαιώσεως και εισπράξεως των εσόδων του Δημοσίου.

Περαιτέρω, με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του Ν. 2256/1994 ορίζεται ότι οι ρυθμίσεις του παρόντος νόμου δεν θίγουν τις διατάξεις του α.ν. 1565/1939 περί του Κώδικος Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος (ΦΕΚ 16 Α΄) και του κατ’ εξουσιοδότηση αυτού Κανονισμού Ιατρικής Δεοντολογίας (ΦΕΚ 171 Α΄), οι οποίες εφαρμόζονται παραλλήλως, στη δε παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Π.Δ. 84/2001 ορίζεται ότι απαγορεύεται στους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. η με οποιοδήποτε τρόπο διαφήμιση και προβολή, καθώς και η αναγραφή στις επιτρεπόμενες από το νόμο πινακίδες μη αναγνωρισμένων τίτλων και ειδικοτήτων, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 6 του Ν. 2194/1994 όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 2 του Ν. 2256/1994 και συμπληρώθηκαν με την παράγραφο 6 του άρθρου 9 του Ν.2345/1995 (ΦΕΚ Α΄213).

Επιτρέπεται η χρήση απλών πινακίδων σήμανσης (κατευθυντηρίων πινακίδων), εφ’ όσον δεν έχουν διαφημιστικά στοιχεία. Ενόψει των παραπάνω, φρονούμε ότι η επίδικη διαφήμιση εμπίπτει στην έννοια της ιατρικής διαφήμισης, αφού εκ του περιεχομένου της αποβλέπει στην προσέλκυση πελατείας άμεσα από τις Τράπεζες «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» και «EUROBANK», έμμεσα όμως, πλην σαφώς, και των εκεί αναφερομένων κλινικών του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, με σκοπό την επικράτησή τους στην αγορά.

Πέραν αυτών, η επίδικη διαφήμιση έχει ως συνέπεια το αθέμιτο προβάδισμα των διαφημιζόμενων στην αγορά, έναντι των λοιπών ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών.

Με δεδομένο ότι ο ιατρικός πληθωρισμός καλπάζει και, με επίσημα στοιχεία του Ι.Σ.Α., η ιατρική ανεργία και υποαπασχόληση υπερβαίνουν το 25,2% στην περιοχή ευθύνης του, δεν υπάρχουν περιθώρια μη τήρησης της κείμενης νομοθεσίας.

Λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι εκκρεμεί το σχέδιο νόμου για την Π.Φ.Υ., καθώς, επίσης, ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα η τροποποίηση του Π.Δ. 84/2001 προς την κατεύθυνση θωράκισης της Π.Φ.Υ., είναι προφανές ότι ο χώρος της Π.Φ.Υ. αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα.

Είναι ως εκ τούτου αναγκαίο όπως προς θεραπεία της εκ των ανωτέρω προξενουμένης αδικίας ενεργοποιήσετε την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή.
Παρακαλούμε θερμώς η παρούσα μας να γίνει παρ’ Υμών αποδεκτή και να ενεργήσετε τα δέοντα.

Διορίζουμε αντίκλητό μας την Αικατερίνη Γυφτάκη, κάτοικο Αθηνών (οδός Σταδίου και Σανταρόζα αρ. 1), δικηγόρο. Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα προς εκείνους τους οποίους απευθύνεται αντιγράφοντας ολόκληρο το περιεχόμενο στην έκθεση επιδόσεώς του. Επικολλήθη ένσημο Τ.Π.Δ.Α. εκ 1,15 ευρώ εις το έγγραφο το κοινοποιούμενο στον πρώτο των προς ούς απευθύνεται.

Αθήνα 30-6-2009
Η Πληρεξ. Δικηγόρος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Γραφείο Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Απαγορεύεται η ιατρική διαφήμιση

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αγαπητέ / ή συνάδελφε,

Σας υπενθυμίζουμε ότι η ιατρική διαφήμιση απαγορεύεται ρητά από πλέγμα διατάξεων (πρβλ.άρθρ.26 του Α.Ν.1565/1939, αλλά και διατάξεις ΚΙΔ. Στην έννοια της παραπάνω υπάγονται ενδεικτικά οποιαδήποτε ανάρτηση σε δημόσιο χώρο διαφημιστικών πινακίδων ή επιγραφών, αγγελίες, δημοσιεύματα, διαφημιστικά έντυπα ή ανακοινώσεις, με οποιαδήποτε μέσο δημοσιότητας, που γίνονται με σκοπό τη διαφήμιση.

Σας προτρέπουμε να αρνηθείτε ρητά να πληρώσετε οποιοδήποτε ποσό σας ζητηθεί για την έμμεση προβολή – διαφήμιση σας, τόσο λόγω των ανωτέρω διατάξεων όσο και για να αποτρέψουμε όσους έχουν βρει έναν ακόμα τρόπο να βγάλουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι τον κόπο, τις γνώσεις και το καθημερινό μας άγχος στην εξάσκηση της ιατρικής.

Εκδήλωση ΕΕΕΔΑ 2009

Με εντυπωσιακή επιτυχία έγινε στο ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΝΑ στην οδό Πειραιώς την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ο ετήσιος χορός της ΕΕΕΔΑ. Την εκδήλωση υποστήριξαν καλλιτεχνικά ο Αντώνης Ρέμος με το νεανικό ροκ συγκρότημα Émigré και ομάδα χορευτών ακροβατών από τις Ην. Πολιτείες που εντυπωσίασαν μοναδικά τους παρευρισκομένους.

Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους 600 καλεσμένοι που γέμισαν ασφυκτικά πέρα από κάθε προσδοκία τον χώρο του της εκδήλωσης.
Πλήθος συναδέλφων μετά των συνοδών, συνεργατών και φίλων τους, ειδικευόμενοι, διευθυντικά στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών, ιατρικοί επισκέπτες, έδωσαν δυναμικό παρόν με κέφι, καλή διάθεση σε μια μοναδικά, ζεστή και ενθουσιώδη εκδήλωση.

Το Δ.Σ. της ΕΕΕΔΑ λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ενθουσιώδη μηνύματα και τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων δίνει σε όλους ραντεβού σε μια πιο επιτυχημένη εκδήλωση την επόμενη χρονιά.

Ευχαριστούμε θερμότατα τις κάτωθι εταιρείες που με ενθουσιασμό από την πρώτη στιγμή στήριξαν και συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση μας :

 • LEO PHARMACEUTICALS PRODUCTS HELLAS
 • SCHERING PLOUGH
 • ASTELLAS PHARMACEUTICALS A.E.B.E
 • CASTALIA LABORATOIRES DERMATOLOGIQUES
 • FREZYDERM A.B.E.E.
 • INTRAMED Ε.Π.Ε
 • NEOGEN Ε.Π.Ε
 • DEKAZ Ε.Π.Ε
 • MERK A.E.
 • ABBOTT HELLAS
 • PHARMA Q
 • DELIPHARM Ε.Π.Ε
 • ΦΑΡΜΕΞΑ.Ε.
 • OLYDERM
 • HYALU-MED Ε.Π.Ε
 • ALAPIS
 • DERMAGLOW
 • GALENICA A.E.
 • GALDERMA HELLAS A.E
 • VERSION Ε.Π.Ε
 • FARMANIC Α.Β.Ε.Ε
 • ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣΕ. - Δ. ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣΟ.Ε
 • LIBYTEC A.E.
 • BAYER HELLAS
 • L’OREAL HELLAS (LA ROCHE POSAY)
 • INPA
 • KLEVA Α.Φ.Β.Ε.Ε

Δείχνουμε επίσης την κατανόηση μας στις λίγες ευτυχώς εταιρείες που για δικούς τους λόγους ( πιθανά οικονομικούς ) δεν συμμετείχαν στην εκδήλωση μας. Για μας τους Δερματολόγους η ετήσια αυτή εκδήλωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να βρισκόμαστε όλοι οι άνθρωποι του χώρου μαζί, σε μία βραδιά εκτός επαγγελματικών υποχρεώσεων

Ενέργειες της Ε.Ε.Ε.Δ.Α.
Ενέργειες της ΕΕΕΔΑ για τα ζητήματα που απασχολούν τους Δερματολόγους.

Εξώδικο προς το κανάλι ΕΧΤRΑ 3 για το περιεχόμενο της εκπομπής Fair Hair, όπου διαφημίζονται «θεραπείες» τριχωτού κεφαλής. Το κανάλι δέχτηκε όλες τις αιτιάσεις του εξωδίκου και μας κάλεσε να επισημάνουμε σε μία ανάλογης διάρκειας εκπομπή, υπό μορφή τηλεοπτικής συνέντευξης, (κ.Ασβέστη, κ.Λουκάτου) τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις παθήσεις των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Η εκπομπή της Fair Hair εξ όσων διαπιστώσαμε δεν προβάλλεται έκτοτε στο κανάλι ΕXTRA 3.

Εξώδικο προς το κέντρο Αισθητικής Venus για φυλλάδιο που μοιράζεται στους δρόμους με παραπλανητική διαφήμιση και αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος. Στο φυλλάδιο περιλαμβανόταν διαφήμιση καθαρά ιατρικών πράξεων όπως η κρυοθεραπεία και «BOTTOX», (ενδεχομένως σκοπίμως γραμμένο με λάθος τρόπο). Επιστολή στην εφημερίδα Espresso και το κέντρο Αισθητικής Ιατρικής Neotis για παραπλανητική διαφήμιση που αφορά στην θεραπεία της λεύκης.

Τα έγγραφα που αφορούν στις ανωτέρω ενέργειες βρίσκονται στην διάθεση των συναδέλφων. Μεγάλη ανταπόκριση υπήρξε από τα σχολεία του νομού Αττικής για ενημέρωση, στα πλαίσια της Αγωγής Υγίειας, που προτιθέμεθα να κάνουμε για τους μαθητές Λυκείου και που θα αφορά στις Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις. 

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ηλέκτρα Νικολαίδου, για το υλικό που μας έδωσε (υπό μορφή μαθήματος) και το επεξεργάζεται ο κ.Κώστας Παλάσκας θα είναι σύντομα στην διάθεση των συναδέλφων, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δραστηριότητα αυτή και θέλουν να ενημερώσουν για ΣΜΛ, τους μαθητές των σχολείων της περιοχής τους.

Επιστολή προς τους Δερματολόγους
Αγαπητοί/ες Συνάδελφοι,

Τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση της ΕΔΑΕ με την ΕΕΕΔΑ, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση σύμφωνα με τις οδηγίες της UEMS, στην αύξηση του χρόνου ειδικότητας και στην ενδεχόμενη τροποποίηση των εξετάσεων ειδικότητας. Σε κλίμα ομοφωνίας αναγνωρίστηκε ότι είναι απόλυτης προτεραιότητας η δρομολόγηση και των τριών αυτών ζητημάτων.

Βέβαια, λαμβάνοντας υπ'όψιν την πολυπλοκότητα και τις χρονοβόρες διαδικασίες που η επίλυση τέτοιων θεμάτων απαιτεί, η ΕΕΕΔΑ αποφάσισε παράλληλα να ρίξει άμεσα το βάρος των ενεργειών της και σε πλέον πρακτικά θέματα.

Σε προτεραιότητα θέσαμε το θέμα της από την τηλεόραση διαφήμισης «θεραπειών» (πχ Fair Hair για την τριχόπτωση) η «μεθόδων αισθητικής». Αποστείλαμε επιστολές (τα κείμενα των οποίων υπάρχουν στον ιστότοπο της Ένωσης : enosiderma.gr) στον Πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και μέσω της Νομικής Συμβούλου της Ένωσης κα Ευφτάκη εξώδικο προς το κανάλι όπου προβάλλονται κυρίως αυτές οι «διαφημιστικές εκπομπές» το ΕΧΤRΑ 3".

Συγχρόνως όμως φθάνουν σε εμάς σοβαρές διαμαρτυρίες και προφορικές για την ώρα καταγγελίες, για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται ορισμένοι συνάδελφοι, αρθρογραφώντας στα γυναικεία περιοδικά, με αποτέλεσμα αθέμιτο ανταγωνισμό. Γνωρίζετε ότι η διαφήμιση των ιατρών απαγορεύεται. Η ΕΕΕΔΑ δίδει την δυνατότητα μέσω του ιστότοπου της να έχετε σύνδεση (link) με τον δικό σας ιστότοπο, όπου θα μπορείτε να προβάλλετε με τρόπο δεοντολογικό την δουλειά σας.

Έχουμε ολοκληρώσει την συλλογή προσφορών για ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες και βρισκόμαστε στο στάδιο επεξεργασίας τους.

Έχουμε μεταφράσει και είναι στην διάθεση σας το κείμενο της UEMS που αφορά στην ειδικότητα μας, το οποίο επίσης μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο μας.

Ένα θέμα μείζονος σημασίας είναι και ο αριθμός των Δερματολόγων συνολικά σε σχέση και με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο για τον αριθμό των γιατρών ανά ειδικότητα δεν έχουν λάβει υπ'όψη τις ουσιαστικές ανάγκες του πληθυσμού. Η συνεχής αύξηση του αριθμού των Δερματολόγων έχει γίνει χωρίς πρόβλεψη ως προς το πραγματικό αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν, αλλά πιθανότατα μόνο με «πολιτικά» κριτήρια.

Η μελλοντική απασχόληση των Δερματολόγων θα΄διαφοροποιηθεί τόσο λόγω της αλλαγής της επίπτωσης των δερματολογικών ασθενειών όσο και της συνεχούς στροφής τους στις δερματοχειρουργικές και κοσμητικές επεμβάσεις.

Υπάρχει έλλειψη στατιστικών δεδομένων για το αντικείμενο της καθημερινής πρακτικής των Δερματολόγων στην Ελλάδα ανάλογα με τον τομέα (Δημόσιο, Ιδιωτικό) στον οποίο ανήκουν πχ. πόσοι ασχολούνται μόνο με Αισθητική Δερματολογία, πόσοι έχουν σύμβαση με ταμεία και ποια, αριθμός ασθενών που παραπέμπονται κατ'έτος από ιδιώτες στο νοσοκομείο, αριθμός ωρών απασχόλησης.

Με το ερωτηματολόγιο που σας αποστέλλουμε και σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε με προσοχή, προσπαθούμε να κατανοήσουμε την παρούσα κατάσταση στην ειδικότητα. Παρατηρείται το εξαιρετικά δυσάρεστο φαινόμενο οι ασθενείς να στρέφονται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων προκειμένου για την διάγνωση δυσδιάγνωστων δερματολογικών νόσων και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει θέμα προβληματισμού.

Στο περσινό Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας ο Klaus Wolff επεσήμανε τα εξής: «Τα διαφορετικά ενδιαφέροντα των δύο τομέων της ίδιας ιατρικής ειδικότητας (Δερματολογία και Αισθητική Ιατρική) υποθάλπτουν τον κίνδυνο, της περαιτέρω απομάκρυνσης τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικώς σε διάσπαση της ειδικότητας».

Στην ίδια ομιλία επισημαίνεται η διαρροή περιστατικών, εν μέρει με ευθύνη των ιδίων των δερματολόγων προς άλλες ειδικότητες, δηλαδή η ατοπική δερματίτις αντιμετωπίζεται και από παιδίατρους, οι λοιμώξεις του δέρματος από παθολόγους, χειρούργους και λοιμωξιολόγους, η επούλωση τραυμάτων από χειρουργούς, τα αυτοάνοσα νοσήματα από ρευματολόγους και κλινικούς ανοσολόγους, τα δερματικά λεμφώματα από αιματολόγους και ο καρκίνος του δέρματος από χειρουργούς, ογκολόγους.

Είναι δυνατόν ο μεγάλος αριθμός Δερματολόγων να οδηγήσει σε πτώση του επιπέδου φροντίδας των πασχόντων από δερματολογικά νοσήματα, με βάση οικονομικά κριτήρια (ενασχόληση με πιο προσοδοφόρες αισθητικές παρεμβάσεις και όχι με διαγνωστικές διαδικασίες;). Αλλαγές στο σύστημα υγιείας επίσης μπορεί να έχουν περαιτέρω επιπτώσεις στην ειδικότητα όπου η συντριπτική πλειοψηφία απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα (πχ. αστικά κέντρα υγιείας) ή ιδιωτικά πολυιατρεία σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε.

Είναι επιβεβλημένο, σαν Επαγγελματική Ένωση, να γνωρίσουμε καλύτερα το Δερματολογικό σώμα : διαστρωμάτωση ανά χρόνια εξάσκησης του επαγγέλματος, αριθμός Δερματολόγων που παύουν λόγω ηλικίας την επαγγελματική τους δραστηριότητα (είναι γνωστό ότι οι γιατροί γενικά δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ), τρέχων αριθμός νέων θέσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ρυθμό αύξησης των θέσεων αυτών την τελευταία δεκαετία, πενταετία, διετία.

Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες είναι επίσης αυτές που αφορούν τον τρόπο λήψεως της ειδικότητας: εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, κι επακόλουθη επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν είναι επίσης γνωστό αν όλα τα άτομα ξένης υπηκοότητας που έχουν ειδικευθεί στην Δερματολογία στην Ελλάδα, κατέληξαν να εξασκούν την ειδικότητα εδώ ή στη χώρα τους. Στις ΗΠΑ ήδη από το 1996, η πανίσχυρη ΑΜΑ (American Medical Association) έχει θέσει όρια στον αριθμό των IMG (International Medical Graduates) που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ και έχει θέσει τέλος σε προγράμματα που επέτρεπαν στους γιατρούς αυτούς να παραμένουν στις ΗΠΑ μετά το τέλος της εκπαίδευσης τους.

Όσον αφορά τον αριθμό ειδικευομένων ενδεικτικά παραθέτουμε μερικά στοιχεία. Στην Εαλλία συνολικά 185 ειδικευόμενοι στην δερματολογία, στην Ισπανία 240 (περίπου 60 για κάθε χρόνο ειδικότητας) ενώ στην Εερμανία έλαβαν την ειδικότητα της Δερματολογίας το 2004: 218 άτομα, το 2005: 234, το 2006: 224 και το 2007: 260 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας ο τρέχων αριθμός ειδικευομένων στην Ελλάδα είναι 162 άτομα.

Σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. όπου υπάρχει αναλογία 3,3 Δερματολόγων ανά 100.000 κατοίκους (Arch Dermatol /Vol 137, Oct.2001), ανομοιόμορφα βεβαίως κατανεμημένων σε αυτή την τεράστια χώρα, είχε διατυπωθεί η ανησυχία (Stern, Arch Dermatol 1986, 122:675-678) ότι οι Δερματολόγοι θα καταλήξοιυν ταξιτζήδες το 2000!

Στο άρθρο "Too Few or Too Many Dermatologists" (Arch Dermatology/Vol 137, 1293-1295, Οct.2001) δύο είναι τα σημεία κλειδιά που παραθέτω εδώ(αφορούν στις Η.Π.Α.):

1) «Επειδή ο αριθμός 3,3Δερματολόγοι ανά 100.000 κατοίκους υπερβαίνει κατ'ολίγον την πραγματική ζήτηση (σύμφωνα με μοντέλα υπολογισμών) και επειδή ο αριθμός των Δερματολόγων συνεχίζει να αυξάνεται, είναι λογικό να αναρωτηθούμε αν συνεχίζοντας να ειδικεύουμε 300 Δερματολόγους κατά έτος θα δημιουργήσουμε πληθωρισμό Δερματολόγων».

2) «Η αύξηση στην ζήτηση Δερματολογικών υπηρεσιών που προκλήθηκε τα τελευταία χρόνια με την Κοσμητική Δερματολογία αντιπροσωπεύει μία τάση που θα έχει διάρκεια ή θα μπορεί να αναστραφεί από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τα άτομα θα ξοδεύουν λιγώτερο σε κοσμητικές παρεμβάσεις; Η υπερπαραγωγή Δερματολόγων σε απάντηση ενός προσωρινού φαινομένου μπορεί να χρειασθεί δεκαετίες για να αναστραφεί. Ακόμα και αν η τάση διαρκέσει, αύξηση του αριθμού των θέσεων ειδικότητας θα αυξήσει τον αριθμό των Δερματολόγων που ασχολούνται με την καθ' αυτό Δερματολογική Νοσολογία;»

Τα ίδια ακριβώς ζητήματα πρέπει, έστω και υπό τόσο διαφέρουσες συνθήκες από τις ΗΠΑ, να μας απασχολήσουν άμεσα, με εξονυχιστικές διερευνήσεις και ρεαλιστικές, αν είναι δυνατόν προβλέψεις και προτάσεις.

Προς Ασφαλιστική Εταιρεία Διεύθυνση Πωλήσεων
Κύριε Διευθυντά,

Η Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων μέσω τουΔιοικητικού Συμβουλίου της, ενδιαφέρεται για την ασφάλιση των μελών της (πού σήμερα είναι 400 μέλη με προοπτική να φτάσουμε τα 500), με ατομικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με ενδεικτικές προσφορέςασφάλισης με τα εξής δεδομένα:

Α) Μια πρώτη προσφορά για την ηλικία συνταξιοδότησης το 65° έτος και μια δεύτερη προσφορά για ηλικία συνταξιοδότησης το 70° έτος.
Β) Οι ηλικίες των μελών μας ομαδοποιημένες να ξεκινούν από την ηλικία των 30 και να εξελίσσονται ανά 5ετία μέχρι τα 60.
Γ) Η ασφαλιστική προσφορά να είναι περίπου 1000euro ανά έτος.
Δ) Να υπάρχει εγγυημένη απόδοση ως προς το ποσοστό αποθέματος.
Ε)Να υπάρχει εγγυημένη απόδοση ως προς το ποσόν και την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
ΣΤ) Να υπάρχει εγγυημένη ισόβια σύνταξη.
Ζ) Να υπάρχει εγγυημένη διάρκεια συνταξιοδότησης.

Με τιμή,
Ο Πρόεδρος,

Ν.Σταυριανέας

Επιστολή προς τα μέλη της ένωσης
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Οφείλουμε συγγνώμη από την Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής γιατί παραλείψαμε να αναφέρουμε την ενεργό συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου της , στην κοινή συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου 2008 με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία και την Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων και Αφροδισιολόγων στο γράμμα που σας έχουμε αποστείλει.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο που Σας έχουμε στείλει και σας διαβεβαιούμε ότι η μελέτη των απαντήσεων Σας θα γίνει με απόλυτο σεβασμό ως προς τα προσωπικά δεδομένα

Επιστολή προς ΕΔΑΕ

Προς
τον Πρόεδρο
και τα μέλη της Ελληνικής Δερματολογικής
και Αφροδισιολογικής Εταιρείας

Αθήνα, 24/11/2008
Κύριε Πρόεδρε,

Θα θέλαμε να Σας συγχαρούμε για την προθυμία με την οποία αναλάβατε τα έξοδα για την νομική διεκδίκηση της θέσης «Παιδο-δερματολογίας» του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Σαν μέρος της προσπάθειας να κατοχυρώσουμε την άσκηση της Παιδο-δερματολογίας από τους δερματολόγους προτείνουμε στην ΕΔΑΕ να συμπεριλαμβάνει σε κάθε συνεδρία (υπό οποιανδήποτε μορφή – ανακοίνωση, θεραπευτικό , διάλεξη, τρόπος προσέγγισης και επικοινωνίας με τον παιδιατρικό ασθενή κ.λ.π.) ενά παιδιατρικό θέμα.

Επιστολή του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Επαγγελματικής Ένωσης
Επιστολή του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Επαγγελματικής Ένωσης προς τους Δερματολόγους.

Δημοσιεύτηκε στα Νέα της Ε.Δ.Α.Ε

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πριν μερικά χρόνια, τέθηκε από τον αείμνηστο Καθηγητή Ι.Στρατηγό, το ερώτημα (εν είδη διάλεξης) : Quo Vadis Δερματολογία;
Σήμερα το ερώτημα αυτό φαίνεται να έχει απαντηθεί. Η Δερματολογία και οι Δερματολόγοι πήραν νέες κατευθύνσεις. Η Επεμβατική και η Κοσμητική Δερματολογία αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να εξελίσσονται και οι Δερματολόγοι νέοι και παλαιότεροι ανέπτυξαν με επιτυχία νέες δεξιότητες και νέα επαγγελματικά ενδιαφέροντα, με την βοήθεια και μίας διαρκώς αναπτυσσόμενης τεχνολογίας.

Με ορατό πλέον τον επερχόμενο κορεσμό στην ειδικότητα μας οι προσπάθειες μας θα επικεντρωθούν στην δυνατότητα παρέμβασης μας.
Άμεσοι στόχοι μας είναι :

 1. Η καταγραφή των νέων «δημογραφικών» δεδομένων της ειδικότητας στις αρχές του 2008 και η σύγκριση με τα δεδομένα της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. Ήδη δημοσιευμένα στοιχεία (Annales de Dermatologie, Editorial 2005) δημιουργούν εύλογο προβληματισμό. Η αναλογία Δερματολόγων ανά 100.000 κατοίκους είναι 1,2 για την Μεγάλη Βρετανία, 3,3 για τις ΗΠΑ, 4 για την Ισπανία, 5,9 για την Ιταλία, 5,9 για την Γερμανία 6 για την Γαλλία και 8,2 για την Ελλάδα.
 2. Η με ρεαλιστικό τρόπο επιδίωξη της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης. Η μεγάλη ζήτηση της Δερματολογίας, σαν ειδικότητας από τους νέους συναδέλφους επιβάλλει αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με την ΕΔΑΕ θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για να υπάρξει ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα διάφορα κέντρα που δίνουν ειδικότητα και να γίνεται διαρκής αξιολόγησή τους.
  Σημαντικώτερο όμως αυτών, και βεβαίως δυσκολώτερο να πραγματοποιηθεί, κρίνεται η αύξηση του χρόνου ειδικότητας και ο καθορισμός ενός ενιαίου, υψηλού επιπέδου τρόπου εξειδίκευσης στην Δερματοχειρουργική.
 3. Η περιχάραξη των τομέων της ειδικότητας μας που διεκδικούν άλλες ειδικότητες και κυρίως κέντρα Αισθητικής, με οποιαδήποτε παρέμβαση κριθεί σκόπιμη – νομική, ή στα ΜΜΕ. Ο Δερματολόγος είναι ο κατ’εξοχήν αρμόδιος σε ότι αφορά την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία των δερματολογικών παθήσεων, των όγκων του δέρματος άλλά και των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Παθήσεων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ειδικότητας αλλά και σημαντικό τομέα της Δημόσιας Υγείας. Στις μέρες μας είναι επίσης ο πλέον αρμόδιος να έχει και να επικοινωνήσει στο κοινό αντικειμενικές και επιστημονικές απόψεις σε ότι αφορά θέματα Αισθητικής Ιατρικής και Κοσμητολογίας.
 4. Η σύσφιξη των συναδελφικών σχέσεων με εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα σε ότι αφορά επαγγελματικά θέματα, αλλά και με αμιγώς κοινωνικές εκδηλώσεις.
 5. Η αναβάθμιση του site της Επαγγελματικής Ένωσης enosiderm.gr (πολύ σύντομα ελπίζουμε).

Είναι απαραίτητο όλοι : η ΕΕΔΑΕ, η ΕΔΑΕ, η Δερματοχειρουργική Εταιρεία, οι Πανεπιστημιακοί, οι Νοσοκομειακοί γιατροί, οι Ιδιώτες γιατροί να κινητοποιηθούν, να επαγρυπνούν, να συνεργαστούν και να οραματιστούν για ένα καλύτερο μέλλον της Δερματολογίας.

To Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος : Ν.Σταυριανέας
Αντιπρόεδρος : Γ.Μπάρκης
Γραμματέας : Μ.Λουκάτου
Ταμίας : Γ.Κατσαντώνης
Μέλη : Κ.Ασβέστη, Π.Μπαλαμπάνος

Επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης 2

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Αμερικής 5 & Πανεπιστημίου
Αθήνα

Προς τον Πρόεδρο: Λασκαρίδη Ιωάννη

Αθήνα14/07/08

Κύριε Πρόεδρε,

Έχουμε στην διάθεση μας DVD (εγεγραμμένο από την Μedia Services) το οποίο περιλαμβάνει 3 εκπομπές από 24/06/08 Εxtra Channel (Fair Hair) , 25/06/08 Extra Channel (DNA test) το οποίο αφορά κυρίως σε αδυνάτισμα και δεν είναι σχετικό με την ειδικότητα μας και TV Mακεδονία 27/06/08 (Κώδικας Υγιείας και Ομορφιάς).

Βάσει αυτών θα κινηθεί η δικηγόρος της Ε.Ε.Ε.Δ.Α. Κα Κατερίνα Γυφτάκη.

Σας αποστέλλω απομαγνωτοφονημένα τα κείμενα των 2 εκπομπών (Fair Hair, Κώδικας Υγιείας και Ομορφιάς).

Πληροφορούμεθα ότι στις ΗΠΑ ανάλογες εκπομπές προβάλλονται με την ένδειξη «διαφημιστικό» (infomercials), αναφέρεται η εταιρεία που πληρώνει για την διαφήμιση και αναγράφεται ότι τα αποτέλεσματα δεν είναι εγγυημένα.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Ασβέστη

Επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Αμερικής 5 & Πανεπιστημίου
Αθήνα

Προς τον Πρόεδρο: Λασκαρίδη Ιωάννη

Αθήνα 27/06/08

Κύριε Πρόεδρε,

Έχω την τιμή να Σας γνωρίσω ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων και να παρακαλέσω για την παρέμβαση Σας.

Συχνότατα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν εκπομπές σχετιζόμενες με θέματα αισθητικής που άπτονται της Ιατρικής και ιδιαίτερα της Δερματολογίας και κυρίως στο κανάλι ΕΧΤRA 3 τις βραδυνές ώρες, οι οποίες είναι διαφημίσεις για κέντρα αισθητικής και για προιόντα «θεραπευτικά» από άτομα που στερούνται ιατρικής εκπαίδευσης και ιδία δερματολογικών γνώσεων.

Οι εκπομπές αυτές παραπλανούν το κοινό (γιατί πολλές φορές γίνονται εν είδη συνέντευξης), το εξαντλούν οικονομικά προωθώντας αμφιβόλης ποιότητας, άγνωστης προέλευσης και ενδεχομένως επικίνδυνα ως προς το αποτέλεσμα προιόντα και θίγουν άμεσα την ειδικότητα μας, τόσο επιστημονικώς όσο και επαγγελματικά.

Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε με κάθε έννομο μέσο για την προστασία του κοινού και του κλάδου μας. Σας ευχαριστούμε και ελπίζουμε ότι θα ενδιαφερθείτε για το θέμα αυτό.

Mε εκτίμηση,

Κατερίνα Ασβέστη

Επιστολή για το Δ.Σ.

Αγαπητοί/ες Συνάδελφοι,

Toν περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση της ΕΔΑΕ με την ΕΕΕΔΑ, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση σύμφωνα με τις οδηγίες της UEMS, στην αύξηση του χρόνου ειδικότητας και στην ενδεχόμενη τροποποίηση των εξετάσεων ειδικότητας. Σε κλίμα ομοφωνίας αναγνωρίστηκε ότι είναι απόλυτης προτεραιότητας η δρομολόγηση και των τριών αυτών ζητημάτων.

Βέβαια, λαμβάνοντας υπ’όψιν την πολυπλοκότητα και τις χρονοβόρες διαδικασίες που η επίλυση τέτοιων θεμάτων απαιτεί, η ΕΕΕΔΑ αποφάσισε παράλληλα να ρίξει άμεσα το βάρος των ενεργειών της και σε πλέον πρακτικά θέματα. Σε προτεραιότητα θέσαμε το θέμα της από την τηλεόραση διαφήμισης «θεραπειών» (πχ Fair Hair για την τριχόπτωση) η «μεθόδων αισθητικής».

Αποστείλαμε επιστολές (τα κείμενα των οποίων υπάρχουν στον ιστότοπο της Ένωσης : enosiderma.gr) στον Πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και μέσω της Νομικής Συμβούλου της Ένωσης κα Γυφτάκη εξώδικο προς το κανάλι όπου προβάλλονται κυρίως αυτές οι «διαφημιστικές εκπομπές» το EXTRA 3”.

Συγχρόνως όμως φθάνουν σε εμάς σοβαρές διαμαρτυρίες και προφορικές για την ώρα καταγγελίες, για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται ορισμένοι συνάδελφοι, αρθρογραφώντας στα γυναικεία περιοδικά, με αποτέλεσμα αθέμιτο ανταγωνισμό. Γνωρίζετε ότι η διαφήμιση των ιατρών απαγορεύεται.

Η ΕΕΕΔΑ δίδει την δυνατότητα μέσω του ιστότοπου της να έχετε σύνδεση (link) με τον δικό σας ιστότοπο, όπου θα μπορείτε να προβάλλετε με τρόπο δεοντολογικό την δουλειά σας.

Έχουμε ολοκληρώσει την συλλογή προσφορών για ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες και βρισκόμαστε στο στάδιο επεξεργασίας τους.

Έχουμε μεταφράσει και είναι στην διάθεση σας το κείμενο της UEMS που αφορά στην ειδικότητα μας, το οποίο επίσης μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο μας.

Ένα θέμα μείζονος σημασίας είναι και ο αριθμός των Δερματολόγων συνολικά σε σχέση και με τις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο για τον αριθμό των γιατρών ανά ειδικότητα δεν έχουν λάβει υπ’όψη τις ουσιαστικές ανάγκες του πληθυσμού.

Η συνεχής αύξηση του αριθμού των Δερματολόγων έχει γίνει χωρίς πρόβλεψη ως προς το πραγματικό αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν, αλλά πιθανότατα μόνο με «πολιτικά» κριτήρια. Η μελλοντική απασχόληση των Δερματολόγων θα διαφοροποιηθεί τόσο λόγω της αλλαγής της επίπτωσης των δερματολογικών ασθενειών όσο και της συνεχούς στροφής τους στις δερματοχειρουργικές και κοσμητικές επεμβάσεις.

Υπάρχει έλλειψη στατιστικών δεδομένων για το αντικείμενο της καθημερινής πρακτικής των Δερματολόγων στην Ελλάδα ανάλογα με τον τομέα (Δημόσιο, Ιδιωτικό) στον οποίο ανήκουν πχ. πόσοι ασχολούνται μόνο με Αισθητική Δερματολογία, πόσοι έχουν σύμβαση με ταμεία και ποιά, αριθμός ασθενών που παραπέμπονται κατ’έτος από ιδιώτες στο νοσοκομείο, αριθμός ωρών απασχόλησης.

Με το ερωτηματολόγιο που σας αποστέλλουμε και σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε με προσοχή, προσπαθούμε να κατανοήσουμε την παρούσα κατάσταση στην ειδικότητα. Παρατηρείται το εξαιρετικά δυσάρεστο φαινόμενο οι ασθενείς να στρέφονται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων προκειμένου για την διάγνωση δυσδιάγνωστων δερματολογικών νόσων και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει θέμα προβληματισμού.

Στο περσινό Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας ο Klaus Wοlff επεσήμανε τα εξής: «Τα διαφορετικά ενδιαφέροντα των δύο τομέων της ίδιας ιατρικής ειδικότητας (Δερματολογία και Αισθητική Ιατρική) υποθάλπτουν τον κίνδυνο, της περαιτέρω απομάκρυνσης τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικώς σε διάσπαση της ειδικότητας».

Στην ίδια ομιλία επισημαίνεται η διαρροή περιστατικών, εν μέρει με ευθύνη των ιδίων των δερματολόγων προς άλλες ειδικότητες, δηλαδή η ατοπική δερματίτις αντιμετωπίζεται και από παιδίατρους, οι λοιμώξεις του δέρματος από παθολόγους, χειρούργους και λοιμωξιολόγους, η επούλωση τραυμάτων από χειρουργούς, τα αυτοάνοσα νοσήματα από ρευματολόγους και κλινικούς ανοσολόγους, τα δερματικά λεμφώματα από αιματολόγους και ο καρκίνος του δέρματος από χειρουργούς, ογκολόγους.

Είναι δυνατόν ο μεγάλος αριθμός Δερματολόγων να οδηγήσει σε πτώση του επιπέδου φροντίδας των πασχόντων από δερματολογικά νοσήματα, με βάση οικονομικά κριτήρια (ενασχόληση με πιο προσοδοφόρες αισθητικές παρεμβάσεις και όχι με διαγνωστικές διαδικασίες;). Αλλαγές στο σύστημα υγιείας επίσης μπορεί να έχουν περαιτέρω επιπτώσεις στην ειδικότητα όπου η συντριπτική πλειοψηφία απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα (πχ. αστικά κέντρα υγιείας) ή ιδιωτικά πολυιατρεία σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε.

Είναι επιβεβλημένο, σαν Επαγγελματική Ένωση, να γνωρίσουμε καλύτερα το Δερματολογικό σώμα : διαστρωμάτωση ανά χρόνια εξάσκησης του επαγγέλματος, αριθμός Δερματολόγων που παύουν λόγω ηλικίας την επαγγελματική τους δραστηριότητα (είναι γνωστό ότι οι γιατροί γενικά δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ), τρέχων αριθμός νέων θέσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ρυθμό αύξησης των θέσεων αυτών την τελευταία δεκαετία, πενταετία, διετία.

Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες είναι επίσης αυτές που αφορούν τον τρόπο λήψεως της ειδικότητας: εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, κι επακόλουθη επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν είναι επίσης γνωστό αν όλα τα άτομα ξένης υπηκοότητας που έχουν ειδικευθεί στην Δερματολογία στην Ελλάδα, κατέληξαν να εξασκούν την ειδικότητα εδώ ή στη χώρα τους.

Στις ΗΠΑ ήδη από το 1996, η πανίσχυρη ΑΜΑ (American Medical Association) έχει θέσει όρια στον αριθμό των ΙΜG (International Medical Graduates) που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ και έχει θέσει τέλος σε προγράμματα που επέτρεπαν στους γιατρούς αυτούς να παραμένουν στις ΗΠΑ μετά το τέλος της εκπαίδευσης τους. Όσον αφορά τον αριθμό ειδικευομένων ενδεικτικά παραθέτουμε μερικά στοιχεία.

Στην Γαλλία συνολικά 185 ειδικευομένοι στην δερματολογία, στην Ισπανία 240 (περίπου 60 για κάθε χρόνο ειδικότητας) ενώ στην Γερμανία έλαβαν την ειδικότητα της Δερματολογίας το 2004: 218 άτομα, το 2005: 234, το 2006: 224 και το 2007: 260 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας ο τρέχων αριθμός ειδικευομένων στην Ελλάδα είναι 162 άτομα.

Σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. όπου υπάρχει αναλογία 3,3 Δερματολόγων ανά 100.000 κατοίκους (Arch Dermatol /Vol 137, Oct.2001), ανομοιόμορφα βεβαίως κατανεμημένων σε αυτή την τεράστια χώρα, είχε διατυπωθεί η ανησυχία (Stern, Arch Dermatol 1986, 122:675-678) ότι οι Δερματολόγοι θα καταλήξοιυν ταξιτζήδες το 2000!

Στο άρθρο ”Too Few or Too Many Dermatologists” (Arch Dermatology/Vol 137, 1293-1295, Oct.2001) δύο είναι τα σημεία κλειδιά που παραθέτω εδώ(αφορούν στις Η.Π.Α.):

 1. «Επειδή ο αριθμός 3,3Δερματολόγοι ανά 100.000 κατοίκους υπερβαίνει κατ’όλιγον την πραγματική ζήτηση (σύμφωνα με μοντέλα υπολογισμών) και επειδή ο αριθμός των Δερματολόγων συνεχίζει να αυξάνεται, είναι λογικό να αναρωτηθούμε αν συνεχίζοντας να ειδικεύουμε 300 Δερματολόγους κατά έτος θα δημιουργήσουμε πληθωρισμό Δερματολόγων».
 2. «Η αύξηση στην ζήτηση Δερματολογικών υπηρεσιών που προκλήθηκε τα τελευταία χρόνια με την Κοσμητική Δερματολογία αντιπροσωπεύει μία τάση που θα έχει διάρκεια ή θα μπορεί να αναστραφεί από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τα άτομα θα ξοδεύουν λιγώτερο σε κοσμητικές παρεμβάσεις; Η υπερπαραγωγή Δερματολόγων σε απάντηση ενός προσωρινού φαινομένου μπορεί να χρειασθεί δεκαετίες για να αναστραφεί. Ακόμα και αν η τάση διαρκέσει, αύξηση του αριθμού των θέσεων ειδικότητας θα αυξήσει τον αριθμό των Δερματολόγων που ασχολούνται με την καθ’αυτό Δερματολογική Νοσολογία;»

Τα ίδια ακριβώς ζητήματα πρέπει, έστω και υπό τόσο διαφέρουσες συνθήκες από τις ΗΠΑ, να μας απασχολήσουν άμεσα, με εξονυχιστικές διερευνήσεις και ρεαλιστικές, αν είναι δυνατόν προβλέψεις και προτάσεις.

Ασφαλιστική κάλυψη

Αθήνα 10 Δεκεμβρίου 2007

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι γνωστό σε όλους μας πια, ότι τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά εγείρονται αγωγές απαιτήσεων για αστική ευθύνη κατά πολλών επαγγελματιών, αλλά βεβαίως αυτό που μας φοβίζει περισσότερο, είναι οι αγωγές απαιτήσεων κατά συναδέλφων μας δερματολόγων.

Στις περιπτώσεις αυτές μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τα προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών δεν καλύπτουν όσο θα θέλουμε τις εξειδικευμένες περιπτώσεις της ειδικότητας μας.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν στην ασφαλιστική αγορά, με την δύναμη της νέας μας επαγγελματικής ένωσης και μετα από εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς η έγκριτη ΑΤΕ ασφαλιστική, έκανε δεκτό το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα καλύψεων που εμείς προτείναμε. Η εταιρεία μας δέχτηκε τελικά την ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Δηλαδή μπορούμε πια να έχουμε κάλυψη, για οποιαδήποτε επιπλοκή η παρενέργεια επισυμβεί σε ασθενή μας στον επαγγελματικό μας χώρο κατά την διάρκεια ιατρικής πράξης ακόμα και για αισθητικούς λόγους. Η κάλυψη αυτή παρότι δεν επεκτείνεται στο κακό αισθητικό αποτέλεσμα, αποτελεί για την ειδικότητα μας σοβαρότατη επαγγελματική προστασία.

Τα όρια αποζημίωσης του συγκεκριμένου προγράμματος ανά ζημιογόνο γεγονός και τα αντίστοιχα σε αυτό ασφάλιστρα, είναι από τα πιο ικανοποιητικά.

Εμείς σας προτείνουμε να ασφαλιστείτε είτε στο πρόγραμμα της ΑΤΕ που σας επισυνάπτεται, είτε όπου αλλού εσείς κρίνετε. Κάντε το λοιπόν αλλά σύντομα, για να μπορούμε τουλάχιστον να είμαστε διαθέσιμοι σε οποιαδήποτε δικαστική περιπέτεια, που βεβαίως όλοι ευχόμαστε να μην παρουσιαστεί ποτέ σε κανένα συνάδελφο.

Για αναλυτική και πλήρη ενημέρωση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΑΤΕ Ασφαλιστική.
Γραφείο Συντάγματος
Υπεύθυνος Γεώργιος Τσιρίδης
Οθωνος και Φιλελλήνων 1
Τηλέφωνο 210-3215595

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλα τα άρθρα για την δερματολογία και τις νέες εξελίξεις

 • Η φαλάκρα δεν είναι μόνο μία
  Το ανθρώπινο σώμα είναι γεμάτος τρίχες, με εξαίρεση τις παλάμες και τα πέλματα, αλλά οι περισσότερες είναι τόσο λεπτές ώστε είναι πρακτικά αόρατες. Εκείνες όμως που απασχολούν περισσότερο τον κόσμο είναι όσες βρίσκονται...
 • Η συμμετοχή του δερματολόγου στον γάμο σας
  Κάθε νύφη ονειρεύεται την ημέρα του γάμου της να κάνει μία τέλεια και λαμπερή εμφάνιση. Στην προσπάθειά της να λάμψει και να ξεχωρίσει εκτός από ένα εντυπωσιακό νυφικό, ένα υπέροχο...
 • Πλυντήριο πιάτων: Τι κινδύνους κρύβει!
  Μπορεί το πλυντήριο πιάτων να αφήνει τα κουζινικά σκεύη πεντακάθαρα αλλά το ίδιο αποτελεί εστία βακτηρίων και μυκήτων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Applied and Environmental...
 • Εγκυμοσύνη και δέρμα
  Η εγκυμοσύνη θα έπρεπε να είναι μια από τις πιο όμορφες και χαρούμενες περιόδους στην ζωή μιας γυναίκας. Όμως μετά τον τοκετό εκτός από τη νέα ύπαρξη που καλοσωρίζουν οι μητέρες στη...